Šta je neophodno uraditi da bi se koristila zgrada Doma zdravlja Bihać

.

Zdravstveni sistem godinama je u nezavidnom položaju, čemu građani koji koriste zdravstvene usluge svakodnevno svjedoče.

Posljedice potresa i neupotrebljivost zgrade Doma zdravlja Bihać, pokazale su ono što građani godinama već znaju, a to je da zdravstveni sektor odavno zahtjeva korijenite promjene.

Jučer smo se još jednom uvjerili da su uslovi u kojima trenutno radi cca. 260 uposlenih i u kojima oko 60.000 bišćanki i bišćana ostvaruje pravo na primarnu zdravstvenu zaštitu opasni po njihov život i zdravlje.

Ovo je pokazao i elaborata firme koja je radila analizu upotrebljivosti i seizmičkog utjecaja na građevinsku konstrukciju Doma zdravlja.

Da bi se koristila zgrada Doma zdravlja u stanju u kakvom jeste, neophodno je poduzeti određene radnje, osigurati sigurne koridore, odstraniti materijale i dijelove koji bi eventulanim novim potresom mogli ugroziti život i zdravlje, kako korisnika, tako i uposlenika Doma zdravlja.

Zaista zabrinjava činjenica da kompletna garnitura vladajuće većine na Kantonu od Skupštine do Vlade i nadležnog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike, ne samo da se nisu uspjeli izboriti za sredstva za Dom zdravlja Bihać koja su na tematskoj sjednici Gradskog vijeća obećali, već su svojim indolentnim ponašanjem dokazali da im uopšte nije stalo do zdravlja građana Bihaća, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da pitanje privremenog smještaja i normalnog funcioniranja Doma zdravlja Bihać, kao ni rješavanje pitanja dugoročnog smještaja Doma zdravlja Bihać sada već 5 mjeseci nakon zemljotresa nisu pomjerili sa mrtve tačke.

Umjesto toga u krugu Doma zdravlja niče novo kontejnersko naselje, dok su u objektu granitne ploče uljepljene salotejp trakom što je valjda vrhunac tehničkog dostignuća u 21. stoljeću.