Šta je "prljava bomba" koju bi teroristi mogli napraviti u BiH

Izvještaj Državne regulatorna Agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH o stanju u toj oblasti za prošlu godinu vrvi od alarmantnih podataka i apela na hitno djelovanje

Kako je navedeno, izvori zračenja mogu predstavljati rizik za sigurnost i zdravlje stanovništva, te predstavljaju nezanemarivu prijetnju bezbjednosti u BiH ukoliko dođu u pogrešne ruke pošto se mogu koristiti za terorističke aktivnosti (npr. scenario prljave bombe), navodi se u izvještaju koji je Avaz nedavno objavio.

Šta je prljava bomba

Prljava bomba je, teoretski govoreći, oružje kod kojega je oko jezgre klasičnog eksploziva postavljen radioaktivni materijal s ciljem radioaktivne kontaminacije što većeg područja.

Njena razorna moć je mnogo manja od nuklearne bombe, ali može biti štetna za zdravlje ljudi i trajno onemogućiti upotrebu objekata pored kojih bi eksplodirala.

Putem klasične detonacije radioaktivni materijal se rasipa s ciljem kontaminacije, odnosno „prljanja“ što većeg područja, zbog čega je bomba i dobila takvo ime.

Razlika između nuklearne i prljave bombe

Kod fisijske nuklearne bombe riječ je o lančanoj reakciji cijepanja jezgri urana-235 ili plutonija-239, pri čemu se oslobađa velika energija u vidu toplinskog zračenja, radioaktivnog zračenja i udarnog vala, uz naravno rasipanje radioaktivnih čestica.

Kod „prljave bombe“ nema udarnog vala i velikog razaranja, nema „gljive“, nema toplinskog zračenja, ali ima rasipanja radioaktivnih čestica u okoliš.

Kod pravljenja ovakvih bombi najteže je doći do radioaktivnog izvora koji bi se razorio i raspršio pri eksploziji. Ostatak konstrukcije je najobičniji eksploziv s vremenskim upaljačem, da se teroristi mogu skloniti prije eksplozije bombe.

Kakve su posljedice

Kako je jednom ranijom prilikom objasnio Tonči Tadić, poznati nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, posljedice „prljave bombe“ u prvom redu su udisanje radioaktivnih čestica na mjestu eksplozije, što bi dovelo do visoke šanse za pojavu raka kod skoro svih koji bi tome bili izloženi.

Osim toga, eksplozija „prljave bombe“ izbacila bi na nekoliko desetina godina iz upotrebe objekte iznad ili pored kojih je eksplodirala.