Šta je sa isplatom po 100 KM nezaposlenima u Federaciji, koji je kanton počeo isplaćivati

.
Nezaposleni širom Federacije u svojim matičnim službama za zapošljavanje svakodnevno se raspituju kada će početi isplata jednokratne novčane od po 100 KM Vlade Federacije.

 

Ova pitanja jedino ne moraju postavljati u Hercegovačko-neretvanskom kantonu jer je u tom kantonu u toku isplata pomoći nezaposlenima.

Nezaposleni moraju otvoriti račun u banci

Naime, nezaposleni su u ovom kantonu prethodo podnijeli zahtjev za isplatu pomoći koji je sadržavao i podatak o transakcijskom računu na koji se uplaćuje pomoć.

- Kod nas je u toku isplata. Nezaposleni nisu mogli predočiti transakcijski račun nekoga od ukućana jer nemaju svoj. Morali su otvoriti račun u banci - kazali su nam u Službi za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U Sarajevskom kantonu službe za zapošljavanje pri općinama još čekaju upute, sa isplatom se nije počelo.

- Svakodnevno imamo mnogo upita nezaposlenih kada će isplata pomoći početi i to je sasvim opravdano jer ljude to zanima. Međutim, mi ne znamo da im kažemo ništa jer čekamo upute sa federalnog nivoa, tačnije Federalnog zavoda za zapošljavanje. Nadamo se da će podjela pomoći kod nas uskoro početi - kazala nam je Sanela Karović iz Službe za zapošljavanje Stari Grad.

U Posavskom kantonu također nije počela isplata po 100 KM za nezaposlene.

Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona je na svojoj web stranici obavijestila nezaposlene da nisu još dobili zvanične informacije o načinu distribucije jednokratne novčane pomoći, a kako je predviđeno dopunom Uredbe Vlade FBiH.

- Molimo sve korisnike naših usluga da prate našu web stranicu Službe, gdje ćemo pravovremeno dostaviti informaciju za sve nezaposlene osobe o načinu i postupanju - objavili su.

"Ne znamo kada će početi isplata"

U Tuzlanskom kantonu su dobili uputstvo da od nezaposlenih traže dostavljanje transakcijskog računa.

- Samo smo dobili uputstvo da nezaposleni lično dođu, donesu transakcijski račun, to evidentiramo. Kada će početi isplata, to zaista ne znamo - kazali su nam u Službi za zapošljavanje Čelić.

Vlada Federacije BiH je 22. septembra usvojila dopunu Uredbe o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena, u koju je uvrstila i nezaposlene osobe, jednokratnu pomoć od po 100 KM za oko 270.000 nezaposlenih.

Pravo na jednokratnu novčanu naknadu imaju oni koji su imali status nezaposlene osobe po evidencijama Federalnog zavoda za zapošljavanje na dan 31. august 2022. godine.

Novac za isplatu jednokratne novčane naknade, stoji u dopuni Uredbe, bit će doznačen kantonalnim službama za zapošljavanje, nakon što one dostave zahtjev za isplatu, uz konačni spisak korisnika.

Nadležna kantonalna služba za zapošljavanje će isplatiti jednokratnu novčanu naknadu uplatom na transakcijske račune nezaposlenih najkasnije do 30. novembra 2022. godine.