Šta je Schmidt govorio prije godinu o 9. januaru i hoće li pogaziti svoje obećanje

p

Vlasti u entitetu Republiksa Srpska se spremaju za još jedno neustavno obilježavanje 9. januara, visoki predstavnik Christian Schmidt je prošle godine poručio da se 2024. Dan RS-a neće obilježiti u tom okviru i na isti način.

"Rekao sam da tamo ništa nemaju tražiti službenici iz državne službe i zbog toga polazim od pretpostavke da će se brižljivo analizirati i provjeriti sve šta se tamo dešavalo. Sada se moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost. Treba reći da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi. Dakle, mogu se slaviti i državni i praznici entiteta, ali to se može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave", kazao je Schmidt.

Godinu dana poslije, priča se nastavlja po starom. Zvaničnici iz Republike Srpske slavodobitno najavljuju obilježavanje devetog januara, vraćenog u Banja Luku ali sa izdvojenom većom količinom novca.

Odbor za proslavu devetog januara je u decembru raspisao za organizovanja proslave, a za te namjene planirano je da se izdvoji ukupno 650.000 KM bez PDV. Za medijsku kampanju je izdvojeno 240.000 KM, a 410.000 KM za usluge organizovanje proslave.

Schmidt je u decembru reagovao porukom da je proslava neustavnog praznika 9. januara kao "Dana Republike Srpske" jasan i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023.

Upozorio je da nepoštivanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

Deveti januar je za šest dana, a ništa ne pokazuje da će visoki predstavnik Christian Schmidt održati svoje obećanje od prije godinu da obilježavanje u 2024. godini neće biti kao 2023. godine. Davanjem najave koju ne namjerava da i ostvari, Schmidt se uvukao u priču u kojoj će se Milorad Dodik pokazati i snažnijim nego što jeste i pokazati da je Schmidtova moć u RS-u u principu ograničena.

Izvjesno je da Schmidt nema podršku Međunarodne zajednice da povuče konkretne poteze protiv Milorada Dodika jer je prvoshodni cij sačuvati privid stabilnosti, pa bilo to i po štetu Ustava BiH i ustavnog poretka. Najgora stvar koju je Schmidt mogao uraditi je zaprijetiti, a ne ispuniti prijetnju.