ŠTA JE ZAJEDNIČKO STUDENTIMA MEHMEDAGIĆU I HUŠIĆU Na fakultetima ih “pogurala”stranačka knjižica SDA!?

Tužilaštvo BiH istražuje bivšeg studenta Pravnog fakulteta u Sarajevu Osmana Mehmedagića zvanog Osmica , aktuelnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA). Predmet je formiran jer je Mehmedagiću poništena diploma Fakulteta za poslovne studije u Banjoj Luci. Bog zna šta od “škole” ima bivši pratilac rahmetli Alije Izetbegovića kome je, po svemu sudeći, ovaj biografski “detalj” bio odskočna daska za “studiranje”. Vjerovalo se kako “ugledne” članove stranke (SDA, HDZ, SNSD) “niko neće smjeti dirati”, pa je uljuljkan time i Mehmedagić brzopotezno skupio svoje diplo
Image

 

Hušiću   odskočna daska  za završetak studija bila stranačka knjižica?

Ali, ništa manje nije zanimljiv i krajiški slučaj studiranja i karijerizma Nijaza Hušića iz Cazina , bivšeg predsjedavajućeg Skupštine USK,  a aktuelnog  zastupnika u krajiškom zakonodavnom organu.

Image

 

I Hušić je bio  dugogodišnji student Pedagoškog fakulteta, a svoj studij “ojačao”  je  guranjem   stranačkoj hijerarhiji SDA.  Već je  bio potpuno izgubio kosu, ali  Fakultet nije završio. U cazinskim strukturama SDA vremenom se usvojilo ZLATNO PRAVILO -Kad god SDA u Cazinu izgubi izbore od A-sda,a to  se dešava non-stop,  njeni  kadrovi ( Hušić, Handanagić…)  “po kazni” dobijaju najveće stranačke funkcije u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti. No, vratimo  se studentu Hušiću.

Da se na Bihaćkom univerzitetu proteklih deceniju i više događalo „čudo naučno-političke mudrosti“ i svojevrsnog „samoposluživanja u nauci“ pokazuju primjeri studiranja „uglednijih“ studenata koje je manje žeđ za znanjem, a više potreba za posjedovanjem diplome visoke škole odvela u fakultetske klupe.

Radi se o studentima od “posebnog političkog interesa” kojima je stranački pedigre davao daleko veće šanse za polaganje ispita nego što im je to omogućivalo vlastito znanje.
 Prema pričanju rahmetli prof. dr. Zilhada Ključanina, Nijaz Hušić je kod njega  nebrojeno puta pokušavao položiti ispit iz predmeta Svjetska književnost na Pedagoškom fakultetu u Bihaću. Nije mu Znanje ulazilo u Glavu, ili je u knjigama pronašao Dlaku pa mu se sve zgadilo.

– Jednostavno, Hušiću to nije išlo. Nije rođen za ovu vrstu nauke i ja sam bio uporan u tome da mora naučiti, a on u izlascima na ispit i padanjima – prisjetio se profesor Ključanin, koji se više i nije mogao sjetiti koliko je puta siroti Hušić padao na ispitima, ali siguran je bio da se radilo o dvocifrenom broju, možda čak i većem od 20. No, ako mu je prof. Ključanin i bio „slaba tačka“, kod ostalih profesora je išlo mnogo lakše, da ne kažemo „podmazano“. Bilo je to u mandatu dekana Rize Džafića kod kojeg je Hušić u jednom danu položio dva ispita.

Nagon za povraćanjem kad vidi  knjigu kod Hušića je naprasno prestao Jednog Lijepog Dana.Teško je ne primijetiti da su Naučna Znanja naprosto „Kidisala“ na Hušića, upravo nakon što je on izabran za predsjednika SDA Cazin, pa se njegova sposobnost da položi odjednom i po dva ispita, u kuloarima poredi sa stihovima junačkih krajiških pjesama „po dva koplja u visinu skače…“

Podatak o Hušićevom studentskom podvigu kada je kod profesora Ahmeta Kasumovića iz Tuzle u sedam dana položio pet ispita zaslužuje osim respekta i uskličnik i upitnik!? Prosvjetna  inspekcija nikada  se  nije bavila ovim “fenomenom”. Ili da je kod mr. Fikreta Midžića nabrzinu položio tri ispita, iako ga Midžić nije mogao kao asistent ocjenjivati.

Sve u svemu, Hušić je za svega četrdesetak dana, pred kraj 2007. godine položio devet ispita, da bi 2008. stekao diplomu Pedagoškog fakulteta u Bihaću. Zlonamjernici i ideološki protivnici njegove stranke koincidenciju u svemu opet traže i između Hušićeve diplome i činjenice da je u to vrijeme on kandidiran za načelnika Cazina. Bolje upućeni pričaju kako je Hušića, koji je prije toga deset godina uzorno studirao, škola krenula „kako i treba“ zahvaljujući telefonskim „cvrkutanjima“ iz SDA USK s profesorima na Pedagoškom fakultetu.

I dok  Državno  tužilaštvo ispituje ima li Osman Mehmedagić  studentske drugove, njegov krajiški stranački  drug Nijaz Hušić mirno spava.