Šta li su sada smislili: Hoćemo li ove godine udisati čistiji zrak?

.
Vlada KS-a usvojila je novi Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS-u

 

Novi Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo usvojen je na sjednici Vlade KS-a.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a pripremilo je novi plan u saradnji sa Uredom Svjetske banke u BiH i uz preporuke stranog konsultanta, a nakon analize do sada preduzimanih mjera, kao i komparacija sa iskustvima drugih gradova Evrope i šire koji imaju slične probleme sa zagađenošću zraka.

ZDRAVSTVENI EFEKTI

Ključne novine su da su ranije tri epizode prekomjerne zagađenosti svedene na dvije i to Upozorenje i Uzbuna. Ukida se epizoda Pripravnost, a uvedene su, pored kontinuiranih, preventivne mjere koje se trebaju primjenjivati prije početka sezone grijanja.

Umjesto 150 µ/m3, Upozorenje će se proglašavati na 90 µ/m3, a Uzbuna umjesto 300 µ/m3 na 200 µ/m3

- Zbog negativnih zdravstvenih efekata zagađenog zraka na stanovništvo, sniženi su pragovi za proglašenje epizoda za PM10 čestice, tako da umjesto 150 µ/m3 Upozorenje će se proglašavati na 90 µ/m3, a Uzbuna umjesto 300 µ/m3 na 200 µ/m3. Na osnovu istraživanja obavljenih u prethodnom periodu, te zaključaka vezanih za učešće i benzinskih vozila u zagađivanju zraka, mjere koje se odnose na ograničenje kretanja motornih vozila su proširene i na ova vozila. Tako se u epizodi Upozorenje ograničava kretanje vozila čiji motori imaju normu Euro 2 ili manju, a tokom Uzbune i motori Euro 3 norme, kazali su iz resornog ministarstva.

Predviđeni su i instrumenti za poboljšanje koordinacije obveznika provedbe Plana, kao i obaveza planiranja finansijskih sredstava radi provedbe propisanih mjera.

ŠTETNE EMISIJE

Redizajnirane su i razdvojene mjere koje se provode s ciljem smanjenja štetnih emisija i mjere/aktivnosti koje se provode radi zaštite zdravlja stanovništva. Bolje su definisani nosioci primjene mjera i subjekti kontrole, kao i potrebni uslovi za njihovo provođenje.

Iz resornog ministarstva su naglasili kako treba insistirati na odgovornosti u provedbi mjera koja je do sada izostajala, ali i većem angažmanu općina, te blagovremenom planiranju budžetskih sredstava za provedbu propisanih mjera.