Pitali smo građane Sarajeva: Šta mislite o održavanju parade ponosa

Prva povorka ponosa u BiH bit će održana 8. septembra u Sarajevu, a reakcije građana su podijeljene. Dok jedni negoduju i osuđuju, drugi podržavaju održavanje povorke ponosa poručujući da u njoj nema ništa loše.

"Apsolutno podržavam. Smatram da svi imamo pravo da radimo šta hoćemo, a oni ne rade ništa loše", poručila je jedna građanka.

Jedna starija slučajna prolaznica u ulici Ferhadija rekla nam je kako u svakom slučaju podržava slobodu i svaku manifestaciju koja je miroljubiva.

"Ako će oni samo mirno proći gradom, to je uredu. Mislim da ne treba nikome ništa braniti ni osporavati po tom pitanju. Kad su gej parovi u pitanju jedino me potomstvo malo sekira", poručila je.

No, ima i onih koji misle suprotno, piše Klix.ba.

"Meni, kao čovjeku, to je van pamet. Gej parada je za mene nešto nastrano, nemam riječi koju bih upotrijebila, samo jedna nastranost", rekla je jedna od slučajnih prolaznica.

Podsjećamo, povorke ponosa se godinama održavaju u Zagrebu, Beogradu, a od nedavno i u Crnoj Gori. Inicijativa da se organizuje Bosanskohercegovačka povorka ponosa dolazi od 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banja Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH. Pored niza događaja na rangu festivala i kulturnih evenata koji slave i promovišu zakonom i Ustavom data prava osobama nekonvencionalnih seksualnih orijentacija, Bosanskohercegovačka povorka ponosa prvi je događaj svoje vrste u našoj zemlji.