Šta mu ovo znači? Vučić: Zemlje će nestajati. Problem je u cijeloj Evropi

Vucic
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je večeras vojnu industriju Srbije. On je izjavio da nije zadovoljan kako izgleda vojna industrija, iako smo napravili mnoga ulaganja.

“Plašim se da smo napravili brojne greške u izboru ljudi na pojedina mjesta u vojnoj industriji”, rekao je on. Naglasio je i da je država danas mnogo snažnija i može da uloži i 200 miliona eura u vojnu industriju.

“Država je kupovala i sa strana i snažila našu vojsku. Imamo 12 hiljada radnika u vojnoj industriji koja nam omogućava da važne proizvode uvijek imamo proizvedene u našoj zemlji i to je od izuzetnog značaja”, dodao je i istakao da je vojska mnogo napredovala, ali je ponovio da “nije svime zadovoljan”.

“Danas vidim probleme koje imamo i u tom sam pogledu stroži i od načelnika generalštaba i ministra odbrane. Znam koliko smo bolji i koliko smo snažniji, ali i dalje vidim značajne nedostatke i na tome radimo da ih ubrzano ispravljamo”, jasan je bio Vučić.

Kako je rekao, kako mu se bliži kraj mandata ne želi da išta sakrije od ljudi.

“Vojska onda i vojska sada su kao zemlja i nebo. Nismo imali pancir, nismo imali kornete koje sada dobijamo, imali smo između nula i jednog izboljnog lovca, danas imamo 14. Imali smo 4 orla, danas 10 i radimo na još 4+4. Najviše jača PVO, imamo dvije baterije pancira i stiže još”, izjavio je Vučić.

“Imamo danas 5,6 puta više helikoptera u ispravnom stanju. Neću ni da pričam o kvalitetu, naoružali smo sve naše helikoptere”, rekao je on, prenosi B92.

Prema njegovim riječima, Srbija ima 30 novih ruskih tenkova, imat će 36-54 nove haubice.

“Počeli smo da radimo dobra vozila u Zastava, Tervo i Fapu. Uredili smo i mnogo kasarni, povećali plate za 70% u posljednjih 9 godina”, rekao je on i dodao da je to važno.

“U savremenom svijetu su tri stvari važne, uz ekonomiju i rast BDP-a koji se podrazumijevaju – energenti – struja, gas, nafta, hrana i voda, i vojska”, rekao je Vučić i dodao da se tu sada nalazi i zdravstvo.

“Koristim se logikom gvozdenih determimananata i vidim da se nalazimo u veoma teškom trenutku. U cijelom svijetu problem je što svi lažu i niko neće da govori. U Njemačkoj je najveća inflacija, u Americi najveća u posljednje 4 decenije”, rekao je on i dodao da su u Njemačkoj cijene energenata skočile 21% u odnosu na prošli novembar.

“Mi smo jučer prodali struju za 499 eura po megavat satu, to je skoro 10 puta više od cijene koštanja. Važno je da Kostolac krene što prije, jer bismo time mogli da na dnevnom nivou zarađujemo milione eura i takob demo ubjedljivo najjači u regionu”, rekao je.

Vučić poručio je i da danas proizvodimo dovoljno struje za naše potrebe.

“Zemlje će da nestaju zbog svega ovoga. Imate problem na nivou cijele Evrope”, rekao je on. Također, kako je istakao, politika ne dozvoljava da otvore Sjeverni tok 2.

“Putin se logično ponaša i neće da mu neko uništi investiciju od nekoliko milijardi. Kina kupuje sve što stigne, Amerika sve svoje resurse iskorištava”, naglasio je Vučić i dodao da sada Srbija rješava pitanje robnih rezervi.

“To moramo da pojačamo. Da povećamo rezerve hrane, nafte. Imali smo dobre količine, ali to mora da bude veće. Sve što budemo mogli da kupimo bilo gdje – kupit ćemo”, poručio je Vučić.