Šta od zastupnika tzv. ‘preletača’ ima krajiški narod i mogu li stranke pred birače 2022. sa takvim kadrovima

asd
Vijest da su dva bivša vijećnika i jedna kantonalna zastupnica NiP-a iz Bosanske Krupe pristupili novoformiranoj NES- A-sda stranci ne bi bila posebna tema da se ne radi o ljudima koji su u nekoliko zadnjih godina više puta mijenjali stranačke dresove i ‘kleli su u neke druge lidere’.

Ifeta Kadić, je na zadnjim općim izborima 2018. godine bila druga na listi SBB-a Fahrudina Radončića i tako izabrana za kantonalnu zastupnicu. Nedugo nakon toga je napustila tu stranku i pristupila stranci Narod i pravda Elmedina Konakovića na čijoj je listi, opet na broju 2 bila na prošlogodišnjim lokalnim izborima. Par mjeseci nakon toga, u susret novim izborima 2022. priklanja se NES- A-sda stranci na čijem čelu je Nermin Ogrešević. Pozicije na listi su već obećane, kako saznajemo od visokih kadrova ove stranke, a hoće li biti i ispunjena obećanja to ostaje da se vidi. 

Ilda Alibegović je, formalno, još uvijek član NiP-a, a prije toga je promijenila 4 stranke. Počela je u SDP-u, zatim se priključila SBB-u, potom bila potpredsjednica Građanskog saveza u Bihaću, zatim na listi A-sda/ Pomak osvaja mandat u Skupštini 2018. godine, da bi, ubrzo nakon toga napustila i tu stranku i pristupila stranci NiP. 

Nisvet Jusić je bivši kadar SDA iz Bužima. Pred prošle opće izbore se priklanja Nezavisnom bloku Senada Šepića i kao nosilac liste biva izabran u Skupštinu USK. U mandatu ostaje posebno poznat po nezasitom nepotizmu i zapošljavanju članova familije na budžetske pozicije- brata u Šume USK, zatim muža od rodice u Upravni odbor Službe za zapošljavanje, brata u Upravni odbor Lječilišta Gata..., a na kraju i suprotno stavovima stranke s čije je liste dobio mandat, predlaže i glasa za ministricu privrede, blisku prijateljicu iz Bužima koja nikakvo iskustvo sa privredom nema. Zbog nepotizma i smještanja bliskih i porodičnih kadrova u institucije i na budžet, Predsjedništvo Nezavisnog bloka je predložilo isključenje iz stranke i praktično je njegova pozicija u toj stranci završena. Kako saznajemo, nudio se i nudi na nekoliko mjesta, ali sa teretom prevelikog nepotizma i sebičnog smještanja familije na budžet, zasad se teško drugi odlučuju da ovakvog kadra prihvate i ovoliku hipoteku preuzmu na sebe. 

I na kraju, još jedan Bužimljanin, Agan Bunić, koji je rekorder u ovim aktivnostima promjene stranačkih dresova i kako se popularno zovu ‘preletači’. 

Agan je bio dugogodišnji kadar SDA, jedno vrijeme i načelnik općine Bužim kao kandidat te stranke. Pred izbore 2018. napušta SDA i postaje član Saveza za bolju budućnost (SBB), preko koje dobija mandat u Skupštini USK na zadnjim općim izborima. U implementaciji vlasti, postaje dio parlamentarne većine i imenovan za predsjedavajućeg Skupštine, a kao dio ‘izbornog plijena’ popunjava značajan broj pozicija svojim bliskim kadrovima. Iz tog perioda za njega se vežu medijska porno afera i viber prepiske o zapošljavanjima bliskih prijateljica koje su mediji objavljivali. Nakon toga prelazi u stranku NiP, odakle nedugo nakon pristupanja biva isključen. Na lokalnim izborima nastupa pod nazivom Narodna lista Bužim, a nakon izbora prošle godine se priklanja NES - A-sda stranci i trenutno je predsjednik Kluba poslanika ove stranke u Skupštini USK. 

Kako na to gledaju ostali zastupnici i zastupnice ove stranke koji su od početka dio toga, ali i članovi te stranke, nije do kraja poznato, ali je razumljivo da ovakvi potezi nemaju logično, zdravo političko i moralno utemljenje.

Osim ova četiri primjera, koja su najočitija, postoje i neki drugi u Skupštini USK koji su izabrani preko jedne, a onda se priklanjali drugim strankama i pitanje je šta od svega ovoga i njihovog preletanja, promjene stranačkih dresova i ucjena za glas u Skupštini, imaju građani USK i dokle će ovakve pojave trpiti?
Sudeći prema posljednjim reakcijama javnosti, najveću cijenu svoje nezasitosti i nekonzistentnosti platiće upravo ovi zastupnici- prelatači, ali bi mogli platiti i stranke koje bi ovakve kadrove ponovo stavljale na svoje izborne liste. 

Koliko su toga svjesne i koliko će uspjeti da se odupru ovakvim kadrovima i ne dopuste im ponovo da preko njihovih lista dođu u ovakve pozicije da ucjenjuju, mijenjaju stranačke dresove i koriste pozicije da bi zapošljavali i namještali na budžetske pozicije braću, rodbinu i bliske prijatelje i prijateljice, saznaćemo ubrzo kad se počnu formirati izborne liste za naredne izbore.