Šta otkrivaju povjerljivi dokumenti iz vrha MUP-a KS: Famozni spisak mogućih ubica sarajevskih policajaca

Odmah nakon brutalne likvidacije Adisa Šehovića i Davora Vujinovića MUP KS raspisao potragu za 13 osoba, a na licu mjesta, osim jedne čahure, pronađen i brisač koji pripada Seatu

Ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića još su pod velom tajne, a kako stvari za sada stoje, ovaj zločin je daleko od rasvjetljavanja.

U međuvremenu smo došli do saznanja da su tokom istrage procurile informacije iz operativnog štaba prema eventualnim osumnjičenim.

Riječ je o jednom visokopozicioniranom inspektoru nastanjenom u Istočnom Sarajevu, a koji radi u krim-službi sarajevske policije. Traženo je od tadašnjeg komesara da se taj inspektor hitno ukloni iz tima, ali je ostalo nejasno šta se dogodilo na kraju, jer je 21. avgusta 2019. operativni tim rasformiran.Radi se o periodu u kojem je bilo velikih unutrašnjih sukoba u MUP-u, tako da je ova informacija ostala neistražena.

Kompliciran slučaj

Naš list je u posjedu nekoliko povjerljivih dokumenata iz istrage koji otkrivaju na koji način se radilo na rješavanju ovog mučnog slučaja.   

Radi se o dokumentaciji koja je trebala biti prezentirana tadašnjoj Vladi KS, ali se od toga odustalo zbog prevelike osjetljivosti slučaja i otkrivanja detalja koji bi narušili istragu.

Operativni tim koji je sačinjen dan nakon zločina odmah je raspolagao sa 13 imena iz podzemlja koja bi mogla biti umiješana u ubistva. Za njima su raspisane potrage, a riječ je o Paljanima Milanu Lazareviću, Srđanu Sokoloviću, Milošu Obradovu, Stefanu Samardžiji, Borisu Gluhoviću, Nedeljku Lizdeku, Đorđu Cicoviću, Milošu Pavloviću, Srećku Mandiću, Marku Trifkoviću, Nemanji Antoniću i Vladimiru Krsmanoviću sa Sokoca i Bojanu Simiću iz Istočne Ilidže.  

 Nakon toga dodali su još dva imena, a to su Srećko Trifković i Njegoslav Milenković obojica s Pala. Svi su pohapšeni te su ubrzo pušteni. U MUP-u su obrađivani i Jovo Pavlović, Nemanja i Miljan Cicović. Nastavljena je potraga za odbjeglim Markom Trifkovićem, koji je tek nedavno uhapšen. Dan kasnije MUP je ispitao i Radu Gavrića, Enisa Mandala i Nebojšu Kusmuka.

Ko je ostao 

Srećko Trifković najprije je saslušavan kao svjedok, da bi onda posto glavnoosumnjičeni, zbog čega je u pritvoru proveo devet mjeseci. Uz njega, za ubistvo policajaca sumnjiče se i Miloš Obradov, Nedjeljko Lizdek i Stefan Samardžija.

Rasuto staklo 

Prema podacima iz službene informacije, MUP Kantona Sarajevo je 31. oktobra 2018. godine uputio zahtjev Ambasadi SAD u BiH kako bi se stupilo u kontakt s FBI-om. Ovoj su američkoj obavještajnoj agenciji poslana dva snimka s videonadzora od 26. oktobra (snimak ubistva policajaca), ali i snimak krađe Audija A6 tri dana ranije. Na ovom drugom snimku vidi se da su lopovi koristili crni Seat Leon, a koji su vozile i ubice. U dva navrata zatražena je i pomoć Interpola, a na vještačenja je dostavljeno i 57 snimaka s videonadzora. 

U povjerljivoj informaciji, koja je u našem posjedu, prvi put je otkriveno da je ubica pucao iz automatske puške kroz prednje vjetrobransko staklo s desne strane i da je riječ o suvozaču iz crnog Seata. Od siline rafala rasulo se staklo te je odvaljen brisač koji su istražitelji pronašli na mjestu ubistva. 

Također, austrijskom policijskom atašeu poslane su fotografije i uzorci metlice brisača da bi se utvrdilo kojem tipu vozila pripada. Ubrzo je potvrđeno da se radi o dijelu koji se fabrički ugrađuje na Seat Leon. Ovo vozilo nikada nije pronađeno. Prema nekim informacijama, bačeno je u jamu u blizini Olova.

Nije pronađeno u nekoliko provjera svih policijskih agencija, čak ni uz pomoć dronova.

Kako je pokušana krađa Golfa 6

U informaciji je navedeno da je krađa Golfa 6 na Alipašinom Polju pokušana uz pomoć makaza za lim ispod brave prednjih lijevih vozačevih vrata. Ubice su oštetile lim i tako uspjele uz pomoć elektrokablova otključati auto. Nakon toga su podigli poklopac motora da bi zamijenili procesor sa onim koji su ponijeli sa sobom.

Utvrđeno je da su koristili „borbenjak“ kojim guraju zadnji branik ukradenog vozila da bi ga povukli na neosvijetljeno mjesto.