Šta posjetiti u Hrvatskoj? Ovih devet lokacija se preporučuje

.
Magazin Travel+Leisure izdvojio je devet lokacija u susjednoj Hrvatskoj koje vrijedi posjetiti - od bisera obale do zelenih destinacija u unutrašnjosti.

 

Dok su hrvatska obala i destinacije poput Dubrovnika i Splita u fokusu prilikom preporuka za putovanja u susjednoj zemlji, prometne lokacije mogu značiti i gužvu i stresnu uslugu.

Travel+Leisure magazin navodi da Hrvatska ima 1200 otoka na koje možete pobjeći, kao i obalne gradove koji ostanu "izvan radara", ali i veličanstvenu unutrašnjost.

Na listi destinacija koje vrijedi posjetiti u susjednoj državi izdvajaju:

Zagreb - Glavni grad Hrvatske bio je u sjeni popularnijih destinacija na jugu, a to se počelo mijenjati prije nekoliko godina, kada su posjetioci saznali za brojne užitke koje ova metropola džepne veličine može da ponudi. Tu je uključena i njena užurbana umjetnička scena i živopisni božićni market.

Gorski kotar - karakterišu kao hrvatski odgovor na Švicarsku, šumovito prostranstvo planinske divljine koje se nalazi jugozapadno od Zagreba, na putu do obale Kvarnera. Ova zelena regija je u posljednje vrijeme postala "it" destinacija, posebno za gradske stanovnike koji traže lako dostupan komad netaknute prirode.

Rovinj - Područje je toliko zadivljujuće da ima tendenciju da bude redovno prepuno posjetilaca između juna i septembra, tako da će ga lokalno stanovništvo općenito pokušati izbjeći u to doba godine. U Rovinj je najbolje krenuti izvan te prometne sezone, idealno u oktobru ili od aprila do maja.

Unutrašnjost Istre - ovaj prostor karakterišu krivudavi seoski putevi koji prolaze kroz šumu, vinograde i maslinike. Unutrašnjost Istre dom je srednjovjekovnih gradova razasutih po vrhovima brda i sjenovitih šuma u kojima se kriju cijenjeni tartufi.

Unutrašnjost Istre - ovaj prostor karakterišu krivudavi seoski putevi koji prolaze kroz šumu, vinograde i maslinike. Unutrašnjost Istre dom je srednjovjekovnih gradova razasutih po vrhovima brda i sjenovitih šuma u kojima se kriju cijenjeni tartufi.

Zlarin - U blizini Šibenika, otok Zlarin najpoznatiji je po izvrsnom ručno rađenom nakitu od crvenog koralja, a bio je to i prvi otok u Hrvatskoj koji je 2019. ukinuo plastiku za jednokratnu upotrebu. Mještani ovdje dolaze zbog prekrasnih plaža, koje imaju šljunak umjesto pijeska, ali nude čistu, toplu vodu savršenu za plivanje, plutanje i ronjenje.

Silba - Smješten na samoj obali Zadra, otok Silba je raj bez automobila i hotela koji često posjećuju poznavatelji. Primijetit ćete neuobičajenu atmosferu, gdje se kreativci iz Hrvatske najradije skrivaju ljeti. Također, je odličan izbor za porodice, jer mališani mogu trčati bosi i bezbrižno.

Stari Grad na Hvaru - smješten je uz sjevernu stranu otoka, a u posljednje vrijeme postaje alternativna hvarska baza. Ima dva mjesta svjetske baštine: Starogradsko polje, sa svojim upečatljivim seoskim krajolikom i zaljev Maslinica.

Pag - navodi se da se odlazak na Pag može uporediti s putovanjem na Mjesec. Otok je poznat po svojim pustim, lunarnim pejzažima, kao i po epskim zabavama koje zavladaju plažama Zrća u ljeto.