Šta rade inspekcije u USK-a? Zašto radnici u “Bingu” i ostalim trgovačkim centrima rade nedjeljom i praznicima?

Prošle godine vijećnik Adnan Habibija uputio je Gradskom vijeću inicijativu o zabrani rada nedjeljom, međutim nakon godinu dana ona još uvijek nije razmatrana a oni ne žele odustati od proklamovanog načela.

Pokrenuli su stoga i kampanju „Stop radu nedjeljom i praznicima“. Borba je to za zaštitu radnika i njihovih prava. Izražena su kršenja radničkih prava od strane poslodavaca, ističu u Forumu mladih SDP. Ne poštivaju se odredbe zakona o radu, plate su sramotno niske i neredovne, pri tome rade i kad drugi praznuju, često bez slobodnih dana.

Kako su kazali tokom današnje konferencije za medije, izrabljivanje radne snage neće tolerisati. Osim ukidanja rada nedjeljom traže i poštivanje zakona o praznicima i da se zabrani i sankcioniše rad u dane praznika.

Kako bi stali u kraj zakonskim manjkavostima koje obilato koriste poslodavci,u Forumu mladih SDP GO Bihać, kampanju će u narednim danima predstaviti i građanima. Svi oni koji se žele založiti  za zabranu rada praznicima i nedjeljom, imaće priliku da to učine stavljanjem potpisa na peticiju. Kampanja će biti organizirana simbolično u 5 do 12, podjelom majica i letaka na gradskom trgu.