Šta radi i čime se bavi suprug Kolinde Grabar-Kitarović?

Supružnici predsjednika ili predsjednica zemalja u svijetu često su na meti inetresiranja medija, pa tako izuzetak nije ni Jakov Kitarović,

Supružnici predsjednika ili predsjednica zemalja u svijetu često su na meti inetresiranja medija, pa tako izuzetak nije ni Jakov Kitarović, suprug hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja se ovih dana priprema za borbu u drugom krugu predsjedničkih izbora koji će u toj zemlji biti održani 5. januara naredne godine.

Kako prenosi hrvatski portal Index. hr Jakov Kitarović, šutljiva je, ali sveprisutna pojava u prvom predsjedničkom mandatu svoje supruge. Vidljiv je na službenim susretima i raznim ceremonijama, no Jakov je često i gost na društvenim događajima, posebno sportske prirode, te primarni roditelj zajedničkoj djeci.

Uz sve to, kako piše Index, Jakov Kitarović radi i dva posla, za što dobiva velik novac.

U firmi AD Plastik odnedavno više nije zaposlen na određeno vrijeme, nego je dobio posao za stalno, a mjesečna plaća mu je oko 4.500 KM . Također, tvrdi ovaj medij suprug hrvatske predsjednice radi i za firmu Sentinel Holding AG, koja je locirana u Švicarskoj, a ima hrvatske vlasnike, radi honorarno , te godišnje zaradi još oko 50.000 KM.

No šta zapravo radi Jakov, pokušao je istražiti Index ? U AD Plastiku ne znaju. Postavili su im to pitanje, no nisu kažu dobili nikakav odgovor. U Sentinelu, gdje je honorarac, kazali su da Kitarović radi na vrlo tajnovitom "projektu implementacija sigurnosnih tehnologija".

 Inače, Kitarović je studirao elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te je završio nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci. U službenoj biografiji stoji da je jednu godinu plovio na brodu, odnosno položio je kadeturu, no to mu je bilo jedino iskustvo s nautikom.

S Kolindom Grabar vjenčao se 1996. godine te krenuo na poslijediplomski studij, a tada je radio u Višoj pomorskoj školi u Zadru, a nakon toga je dobio posao na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

U vrijeme dok je njegova supruga bila ministrica vanjskih poslova, Jakov Kitarović je imao modificirano radno vrijeme, no zamrznuo je svoju akademsku karijeru kada je 2008. godine Kolinda Grabar Kitarović imenovana za ambasadoricu Hrvatske u SAD-u, prenosi Avaz.

Za vrijeme boravka u SAD-u Jakov se našao u centru skandala kada je na internetu osvanulo nekoliko videozapisa koji ga prikazuju kako vozi službeni automobil hrvatske ambasade u Vašingtonu

Otkrilo se da je Jakov privatno koristio automobil na koji nije imao pravo, i to pune dvije godine. Iz hrvatske ambasade tada su se pravdali da je Jakov ipak aktivan član međunarodnih diplomatskih udruženja te da se bavi i humanitarnim radom.