Šta se dešavalo u Sarajevu? - Dok Dodik najavljuje napade na ustavni poredak, OHR radi na pitanju imovine

.
Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH danas je objavio saopćenje za javnost u kojem je navedeno da je ova institucija, uz podršku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, formirala Radnu grupu eksperata, kao dio procesa tehničkih konsultacija o državnoj imovini.

 

Ističu kako će ova ekspertska grupa za zadatak imati vršenje pravne analize različitih aspekata koji se odnose na raspodjelu imovine između države i drugih nivoa vlasti.

Poručuju kako je prva sjednica o pitanju državne imovine održana danas u Sarajevu.

- Prva radna sjednica u okviru procesa tehničkih konsultacija održana je danas u Sarajevu. Radna grupa, koju čine ugledni domaći i međunarodni pravni stručnjaci, organizirat će redovne radne sastanke na kojima će njeni članovi vršiti procjenu različitih tehničkih i pravnih aspekata vlasništva, korištenja i upravljanja državnom imovinom, te analizirati različite modele upravljanja tom imovinom, uključujući i primjere iz drugih zemalja, saopćeno je.

Navedeno je da je cilj Radne grupe prikupljanje niza stručnih mišljenja i informacija koji bi trebali pomoći Parlamentarnoj skupštini u provođenju aktivnosti usmjerenih na rješavanje pitanja državne imovine.

- Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između državnog i drugih nivoa vlasti prvi je cilj Programa 5+2 i obaveza bosanskohercegovačkih vlasti na čije rješavanje se već dugo čeka, istaknuto je.