Britanska ambasada: Šta se podrazumijeva pod "žandarmerijom"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske odustaje od formiranja rezervnog sastava policije. Iz prijedloga izmjena entitetskog Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Ministarstvo povlači članove koji se odnose na rezervni sastav, jer je, kako navode, za njegovu uspostavu potrebno duže razdoblje i više sredstva. Ipak Jedinica za podršku MUP-a promijenit će naziv u Žandarmerija.

Na odluku entitetske policije reagovao je ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metthew Field. On je na zvaničnom Twitter profilu pozdravio odluku MUP-a RS, ali i zatražio objašnjenje "šta se u ovom kontekstu podrazumijeva pod 'žandarmerijom'".

"Pozdravljamo odluku RS-a da ne poduzima dalje korake u formiranju rezervnog sastava policije - takvi koraci u oba entiteta bi bili destabilizirajući. Potrebno je vidjeti šta se u ovom kontekstu podrazumijeva pod 'žandarmerijom", napisao je Filed, te dodao:

"Svi nivoi trebaju efikasnije sarađivati po pitanju stvarnih sigurnosnih izazova, uključujući i one koji su povećani zbog migrantske situacije u BiH".