Šta su rješenja nove seobe migranata

Kamp Lipa
Ukoliko ste ovih dana, u intervalima između kišnih padavina, prošetali gradom, mogli ste vidjeti da su na ulicama opet prisutne grupe migranata, na istim prostorima kao i prije početka pandemije, tj. na ulici, ispred tržnih centara, po privatnim smještajima kao i u raznim drugim skloništima.

 

Svjesni smo činjenice da su prihvatni kampovi, koji se trenutno nalaze na lokacijama hotela Sedra, BIRA, Miral, Borići i novootvoreni kamp Lipa, već popunili svoje kapacitete i ne mogu prihvatati nove migrante koji nam trenutno dolaze sa područja Sarajeva i Tuzle, a kamp BIRA je planiran da se isprazni i zatvori u skorije vrijeme.

Međutim, kamp Lipa je trenutno najinteresantniji, jer su građani stekli dojam da će se njegovim aktiviranjem i operativnim stavljanjem u funkciju rješiti pitanje migranata u prigradskoj i gradskoj zoni. Njihovom sklanjanju sa ulica i drugih mjesta, najvećim dijelom, doprinijelo je proglašenje stanja nesreće uzrokovano pandemijom koronavirusa, kada su i drugi građani, uslijed restriktivnih mjera, bili sklonjeni sa ulica. Prestankom primjene restriktivnih mjera i vraćanjem života ljudi u normalne tokove, lako je uočiti da se problem migranata ponovno aktuelizira i vraća na početak.

Aktuelne kantonalne, federalne i državne vlasti i nadležne institucije trenutno nisu iznijele niti jedan sistemski prijedlog niti rješenje koje bi bar donekle riješilo pitanje migranata, a o strategiji budućeg rješavanja ovog pitanja da i ne govorimo.

Činjenica je da ovakvo stanje dovodi u pitanje i sigurnosnu situaciju u USK, jer i sami građani sve više osjećaju vlastitu nesigurnost i nesigurnost svoje imovine.

Ostaje nam da vidimo naredne korake nadležnih institucija kao i vlasti na svim nivoima, jer ovo nije problem samo jednog kantona iako USK najviše trpi poslijedice ovakvog stanja.