Šta Željko Komšić traži od članova VSTV-a

Član VSTV-a Goran Nezirović kazao je na današnjoj sjednici ove institucije da bi članovi trebali raspravljati o dopisu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, ali nije precizirao o čemu se radi i o kakvom je dopisu riječ.

Moguće je da se dopis odnosi na sastanak s Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem u zgradi Predsjedništva BiH. Vrlo je vjerovatno da će ova tačka biti zatvorena za javnost.

Podsjetimo, Davor Dragičević i Muriz Memić su u decembru bili na sastanku kod Komšića, koji im je izrazio podršku, te još tada najavio da će uputiti pismo predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji.

Izbor glavnog državnog tužioca

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH danas će u 12 sati birati novog glavnog državnog tužioca, kako prenosi Avaz.ba.

Ova pozicija ostala je upražnjena još 2016. godine, kada je bivši glavni tužilac Goran Salihović, odlukom VSTV-a, najprije suspendiran, a zatim i pravomoćno smijenjen s ove funkcije. 

U utrci za ovu poziciju u užem izboru ostali su Gordana Tadić, v. d. glavnog tužioca, državna tužiteljica Diana Kajmaković i federalni tužilac Munib Halilović.