Štab Civilne zaštite grada Cazin otpočeo sa preventivnim djelovanjem povodom COVIDA-19

Štab Cazin
I pored činjenice što se u nekoliko navrata na društvenim mrežama od strane neodgovornih pojedinaca, kojima je očito cilj širiti nepotrebnu paniku, pojavila tzv. informacija da su slučajevi korona virusa zabilježeni u Cazinu, niti jedan Cazinjanin do sada nije zaražen ovim virusom, konstantirano je na danas održanoj sjednici Gradskog štaba Civilne zaštite grada Cazin.

Istina je da je postojala sumnja na tri osobe koje su u međuvremenu testirane na ovaj virus, ali testovi su pokazali da nema prisustva zaraze.

Sjednica Štaba civilne zaštite grada Cazin sazvana od strane gradonačelnika, mr. Nermina Ogreševića, kao komandanta Štaba, imala je za cilj uvezivanje i koordinaciju svih pojedinaca i službi čiji je zadatak pratiti stanje i adekvatno reagirati, kada se i ako ukaže potreba. A potrebe, svakako ima. Panici definitivno nema mjesta, jer panika vodi u dezorganizaciju i nered, a trenutno stanje u Cazinu pa i u Unsko-sanskom kantonu, je stabilno, naravno, uz pojačane mjere opreza, a posebno se ističe odgovornost kod samih građana da poštuju upute nadležnih i stručnih službi.

Na sjednici Štaba zaključeno je da se preventivno izvrše dezinfekcije škola, preduzeća, vjerskih objekata, formira informacioni Call centar sa dovoljno brojeva telefona, ostvari maksimalna koordinacija u protoku informacija o ulascima u Bosnu i Hercegovinu, počev od granične policije preko Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Unsko-sanskog kantona do grada Cazina, pa dalje do mjesnih zajednica, odnosno mjesta življenja osoba koja dolaze iz tih područja.

I još jedna riječ: SAMOIZOLACIJA - nije bauk. To je odgovoran odnos prema društvu i porodici u koordinaciji sa ljekarima Doma zdravlja. Naravno, pod uslovom da dolazite iz rizičnih zemalja i da ste se javili na graničnom prijelazu odgovornoj osobi koja će vam dati da popunite svojevrstan upitnik.

Da rezimiramo, budimo odgovorni prema sebi, svojoj porodici, prijateljima, komšijama, sugrađanima. Preporučujemo da odgodite sva putovanja, pa i u susjedne zemlje u kojima su registrirani slučajevi. Liga prvaka vrti milijarde, pa je stopirana. Može onda sačekati i neki šoping ili kafica.

Izbjegavajte masovna okupljanja bez ikakve potrebe. I nemojmo biti licemjerni pitajući šta sistem čini da nas zaštiti. Pitajmo se koliko smo mi spremni biti odgovorni da zaštitimo sami sebe i okolinu u kojoj živimo. Primjer nekih država najbolji je pokazatelj. Mi barem deklarativno hoćemo u društvo boljih od nas. Pa evo, testirajmo odgovornost i solidarnost na djelu. I da, širenje lažnih vijesti i namjerno izazivanje panike je kažnjivo djelo.