Štab CZ Bosanska Krupa sa predstavnicima nadležnih službi razgovarao o prevenciji i zaštiti od koronavirusa

Krupa
Štab civilne zaštite općine Bosanska Krupa danas je zasijedao u proširenom sastavu.

Jedina tačka na dnevnom redu bila je aktuelna situacija i opasnosti od širenja koronavirusa. Sa predstavnicima Doma zdravlja, Policijske uprave, Centra za socijalni rad, razgovarano je o trenutnom stanju u Bosanskoj Krupi i mjerama koje se trebaju poduzeti u svrhu prevencije i zaštite.

Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi do sinoć se javila nekolicina građana koji su boravili u rizičnim zemljama i kod kojih postoji sumnja od zaraze. Prema riječima predstavnika Doma zdravlja, svi se nalaze u kućnoj samoizolaciji i s njima imaju redovnu komunikaciju.  

„Epidemiološko stanje u Bosanskoj Krupi je zadovoljavajuće. Imamo 21 registrovan slučaj, građana koji su boravili u zemljama koje su najviše pogođene koronavirusom. Oni su se javili nama u Hitnu službu, kontinuirano imamo kontakt s njima putem telefona kako bismo pratili zdravstveno stanje. S obzirom na zbivanja u čitavom svijetu, trebamo se ponašati savjesno, poštivati preporuke i naredbe koje su izdali krizni štabovi viših nivoa. Virus se brzo prenosi, zbog toga moramo voditi računa prvenstveno o ličnoj higijeni, to je osnovno“, naglašava dr. Mersad Hamidović iz Hitne službe DZ Bosanska Krupa. 

Policijska uprava redovno dobija informacije o ulasku građana iz rizičnih zemalja u BiH i na osnovu toga, kako kažu, trebaju vršiti kontrolu o obaveznoj samoizolaciji. Pozivaju građane na odgovornost, da poštuju preporuke i naredne kako bi se izbjegle posljedice u najvećoj mogućoj mjeri. Na iste mjere predostrožnosti poziva i Općina Bosanska Krupa. 

„Danas smo sjeli i razgovarali o aktuelnoj situaciji sa osvrtom na Bosansku Krupu. Želimo poslati poruku građanima Bosanske Krupe i onima koji dođu, ali evo više ne mogu ni doći, prvo 14 dana na granici pa onda mogu doći što mislim da je dobro. Poruka je da se pridržavamo svih onih savjeta koje smo pročitali, vidjeli i čuli u posljednjih nekoliko dana u medijima. Preventiva je najbolji i jedini lijek da se spriječi koronavirus. Trebamo se zaštititi, pridržavati uputa, samoizolirati, ne dovesti se u situaciju da budemo prenosnici na druge ljude“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. 

Općina Bosanska Krupa od danas uvodi privremene mjere radi sprečavanja širenja koronavirusa, a koje uključuju ograničeno kretanje građana u prostorijama Općine. Kretanje građana/stranaka ograničeno je samo na prostor Šalter sale i Centra za dozvole čiji se rad skraćuje i to od 08,00 do 12,00 sati. 

Mole se građani da u Općinu Bosanska Krupa dolaze samo u hitnim i neodložnim situacijama jer će se maksimalno ograničiti broj stranaka koje mogu istovremeno boraviti u Šalter sali.  

Općina Bosanska Krupa tokom trajanja privremene mjere neće dozvoliti vjenčanja parova u većim grupama. Vjenčanja će se i to u službenoj prostoriji do daljnjeg moći obavljati samo u prisustvu svjedoka i matičara. Izlazak matičara u hotele, restorane ili druge lokacije gdje su planirane svadbe i okupljanje većeg broja ljudi do daljnjeg se nikako neće moći ugovoriti. 

Upozoravaju se građani i uposlenici Općine Bosanska Krupa da ne dolaze u prostorije Općine ukoliko imaju povišenu temperaturu, kašlju ili ukazuju na neke druge simptome koji mogu biti u vezi sa koronavirusom. 

Mole se građani za razumijevanje i poštovanje privremenih mjera koje Općina Bosanska Krupa provodi u interesu građana, te u cilju zaštite svojih uposlenika.