Stanišić i Simatović započeli izvođenje dokaza u Haagu

Stanišićev branitelj Wayne Jordash rekao je pred Sudom da njegov branjenik nije bio uključen u komandovanje jedinicama raspoređenim u BiH i Hrvatskoj.

Odbrane bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovice Stanišića i operativca te službe Franka Simatovića započele su izvođenje dokaza na suđenju u Haagu iznošenjem uvodnih riječi.

Stanišićev branitelj Wayne Jordash rekao je pred Sudom da njegov branjenik nije bio uključen u komandovanje jedinicama raspoređenim u BiH i Hrvatskoj. 

Jordash je u uvodnom izlaganju najavio da će pozvati svjedoke koji će potvrditi da Stanišić nije tokom rata zapovijedao srpskim paravojnim ili policijskim jedinicama u BiH i Hrvatskoj, kako se tvrdi u optužnici, prenosi N1.

Dodao je da su policijske i paravojne jedinice iz Srbije koje su bile prisutne u BiH tokom 1995. godine, a koje je opisao kao “ad hoc grupe”, bile pod komandom Službe javne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije i njenog tadašnjeg načelnika Radovana Stojičića Badže. 

“Badža, a ne Stanišić, bio je odgovoran za umiješanost MUP-a. Obrad Stevanović bio je neposredni zapovjednik, odgovoran Badži, a Badža je odgovarao Zoranu Sokoloviću, ministru unutrašnjih poslova Srbije”, kazao je Jordash. 

Stojičić je ubijen u Beogradu 1996. godine. 

Bivši šef SDB-a Srbije Jovica Stanišić i operativac te službe Franko Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportacije Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH. 

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. godine Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici. 

Ponovljeni proces počeo je u junu 2017. godine. 

Ponovljeni proces protiv Stanišića i Simatovića posljednji je u kojem će sudije utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije nije bio osuđen za ta zlodjela. 

Jordash je rekao da će Stanišićeva odbrana dokazivati da je Služba državne bezbjednosti bila napravljena da pruži sigurnost u Srbiji, a ne da vodi rat u drugim jugoslovenskim republikama. 

Suđenje se nastavlja 25. juna, prenosi Birn.