Stanje u Cazinu se normalizira nakon poplava, sve putne komunikacije prohodne

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 4 stepena Celzijusa. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba u 06:00 sati vodostaj Mutnice iznosio je 206,00 cm, što znači da je za oko 24h opao za oko 50,00 cm.

Policijska stanica Cazin imala je jednu intervenciju kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju. Naime, na R402 u Jošanima došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj su učestvovala 2 m/v, a jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede.

Vatrogasna jedinica je u protekla 24 sata imala je jednu tehničku intervenciju u vremenskom periodu 07:30-09:15 u naselju Stijena - Vilenjača, gdje se radilo o pranju ceste nakon poplava velikih razmjera.

S prestankom padavina počela je normalizacija svih životnih tokova na područjima koja su bila zahvaćena poplavom i vodenim bujicama. Sve putne komunikacije na području grada su prohodne i saobraćaj se odvija normalno.

Ekipe za procjenu šteta su već od jučer na terenu u mjestima koja su najviše pogođena poplavama. Danas se nastavljaju aktivnosti pripadnika Civilne zaštite, VJ Cazin, JKP „Vodovod“ i „Čistoća“, kao i JU „Komunalno-stambeni fond“ i JU „Direkcija regionalnih cesta USK“ na evidentiranju i sanaciji nastalih šteta u okviru njihovih nadležnosti.

HES služba Doma zdravlja Cazin jučer je započela sa dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom stambenih objekata te aktivnosti nastavlja i danas. Veterinarska stanica Cazin od danas počinje provedbu spomenutih mjera u štalama i ostalim objektima gdje se drži krupna i sitna stoka.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 56 pacijenata dok je sanitet korišten tri puta.

Kada je u pitanju vodosnabdjevanje, ostaju na snazi sve preporuke iz prethodnih dana: izvorište Stovrela - voda nije za konzumiranje niti nakon prokuhavanja; ostala izvorišta - obavezno prokuhavanje prije konzumiranja.

Što se tiče elektrosnabdjevanja, sistem je trenutno stabilan. Bez planiranih radova Elektroprenosa BiH T/J Bihać-Cazin.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, kao i preko planinskih prevoja, vidljivost je ovoga jutra smanjena zbog magle ili niske oblačnosti.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz i dalje je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-14 Bosanska Kostajnica-Bosanska Dubica na izlazu iz Bosanske Kostajnice i u mjestu Špilja.

Kolovoz je na ostalim putevima u BiH mjestimično mokar ili vlažan, a upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama.Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su i radovi na sanaciji tunela Ormanica na magistralnom putu M-1.8 Srebrenik-Orašje, gdje se također saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.