Stanodavac pokušao raznijeti porodicu eksplozivom zbog neplaćanja kirije, prati ih tužna sudbina

policija
Brat i sestra Miljana P. (24) i Nikola P. (27) povrijeđeni su preksinoć tokom bombaškog napada u centru Smedereva u Srbiji kada je Đorđe A. (56) aktivirao napravu koja je razrušila dva sprata zgrade i oštetila još nekolicinu stanova, a njega ubila.

 

Rođak porodice povrijeđenih ljudi navodi da je u šoku nakon svega, kao i da je brata i sestru sam Bog sačuvao.

Đorđe A. koji je poginuo uslijed aktiviranja veće količine eksploziva u hodniku stambene zgrade, prema prvim informacijama iz istrage, pokušao je da iz svog stana iseli podstanare koji mu godinama nisu plaćali kiriju i račune.

U stanu su pored Miljane i Nikole živjeli i njihov otac Aleksandar (63) i Miljanino dijete. U trenutku eksplozije otac je sa unukom bio u parku ispred zgrade, a u stanu su bili brat i sestra. Kako navodi Aleksandrov brat, život i sudbina se poigrala sa njegovim najbližima.

 

Majka im je preminula, a onda i sestra

Vjerujte da nisam svjestan šta se sve dogodilo. Ne znate koliko je to tužna i jeziva porodična priča. Oni su živjeli na periferiji, imali su još jednu sestru. Njihova majka i otac su uspjeli mukotrpnim radom da skupe novac i da podignu kuću. Međutim, snajka se poslije razboljela od karcinoma, a onda je uslijedila i korona – kroz suze navodi rođak povrijeđenih ljudi.

Kako dodaje, uslijedio je užasan period za čitavu porodicu.

Majka im je preminula, a onda i sestra. Zbog bolesti i stanja u kome su bili nakupili su se dugovi, njima je ostala ta kuća, ali su im isključili struju i vodu. Toliko težak život za u tom trenutku dvoje djece koji su morali da krenu sami da se brinu za sebe. Morali su da napuste svoju kuću jer nije bila uknjižena i došli su u podstanare – kaže sagovornik.

Aleksandrov brat ne zna da li je istina oko dugova koji se navode po medijima kao motiv za ovaj pohod, ali zna da su njegovi bližnji dobijali prijetnje.

 

Nikola zadobio teže povrede oba oka

Rekao mi je brat da im je prijetio životom, da ih je uznemiravao, a kada sam pitao zašto, rekao je da ni on ne zna. Znam samo da je Miljana radila, brinula se o njima, a imala je i dječiji dodatak jer je samohrani roditelj – zaključuje sagovornik i dodaje da je djevojka nakon ukazanih povreda otpuštena iz Urgentnog centra u Smederevu.

Nikola P. zadobio je teže povrede oba oka i nakon ukazane pomoći prebačen je na Urgentni centar u Beogradu.

Đorđe A. je, kako se navodi, na više načina pokušavao da iseli stanare iz svog stana ali u tome nije uspijevao. Te večeri je pokušao da uđe u stan, ali navodno stanari nisu htjeli da ga puste, a pozvali su i policiju. U trentuku kada su policajci bili ispred zgrade, odjeknula je detonacija.

Na snimcima s obližnjih kamera, kako se saznaje iz istrage, vidi se kako Đorđe ulazi u zgradu sa povećom torbom, u kojoj se najvjerovatnije nalazilo više kilograma eksploziva.

Na mjestu eksplozije poginuo je Đorđe A, a dvoje mladih, brat i sestra, zadobili su teške povrede. Eksplozija se dogodila na četvrtom spratu zgrade, a od jačine eksplozije izbijena su sva vrata u zgradi, a cio treći, četvrti i peti sprat potpuno su uništeni. Scene ispred zgrade bile su stravične, a stanari nisu mogli do kasno jučer da se vrate u svoje stanove zbog procjene štete, sigurnosti i istrage.