Stanovnici BiH koji žive uz granicu gube strpljenje zbog migranata: ''Ugroženi su naši životi, slobode i prava''

Migranti ne odustaju. U šatorskom naselju kod graničnog prijelaza Maljevac stotinjak je ljudi. Njih 50-tak počelo je štrajk glađu. Na povlačenje ih već četiri dana nagovara BiH policija.

Na području Unsko-sanskog kantona je oko četiri tisuće migranata. U Velikoj Kladuši muškarci, žene i djeca, na svakom su koraku. Dokumente nitko nema, iako je još 2015. Europska unija poslala jasnu poruku da se preko granica bez njih ne može. Objašnjenja kod svih ista: ''Nema dokumenata.''

Na pitanje gdje su im dokumenti, odgovaraju: ''Dokumenti su nestali. Izgubio sam ih'', a na opasku da imaju jako dobar mobitel kažu: ''Mi smo dobri ljudi.''

Stanovnici BiH koji žive uz granicu, gube strpljenje. Za nedjelju je u Velikoj Kladuši najavljen prosvjed. Gospodarstvenici toga grada obišli su u subotu ujutro migrante u šatorskom naselju i pokušali im objasniti da zbog zatvorene granice gomilaju gubitke.

''Da se nalaze na području koje je blagonaklono gledalo i trpjelo ih tu na neki način, živjeli zajedno, međutim, bojimo se da će doći vrijeme da se izgubi ta blagonaklonost, da ćemo doći u jednu kontra situaciju, jer naši su život ugroženi, naše su slobode ugrožene, naša su prava ugrožena', objašnjava Ibrahim Đedović iz Udruženja poslodavaca Velike Kladuše.

Hrvatska poručuje da će granicu otvoriti kada se šatorsko naselje makne. Do tada na granici ostaju zapreke i policijska vozila. O podizanju trajne ograde zasad se ne razmišlja.

''Nismo u toj fazi. Hrvatska granična policija sa 6300 ljudi štiti našu granicui sprječava nezakonite migracije u suradnji sa graničnim policijama nama susjednih zemalja'', rekao je Plenković.

Migranti su id alje na ovom graničnom prijelazu, rasprostrli su šatore i pale vatru kako bi se ugrijali. Žele se domoći Italije ili Njemačke.

Mjestimičnih proboja hrvatske granice ipak ima. HGSS je s Velebita, blizu graničnog prijelaza Strmica, spašavao trudnicu i majku s djetetom od šest mjeseci. Prebačene su u kninsku bolnicu. Viđaju ih i stanovnici Otočca.