Stara krajiška kuća u Liskovcu podsjeća na prošla vremena

.

Kuća se nalazi u naselju Delanovići / MZ Liskovac, 14 km od Cazina. Nalazi se na brdu Banda (520 m n/v) tj. stotinjak metara od najvisočije tačke brda. Brdo je u narodu poznato pod imenom Banda, dok je na kartama upisano pod imenom Kudića brdo.  Brdo Banda pripada kompleksu Pećkih brda i sa 520 m n/v je najvisočija tačka MZ Liskovac. 

Naselje Liskovac se smjestilo na sjeverozapadu BiH i pripada Gradu Cazinu. MZ Liskovac pripadaju, osim centra, i okolni zaseoci: Abdići, Bajrektarevići, Beganovići, Čovići, Delanovići, Miskići, Šarići i Škrgići. Mjesna zajednica broji preko 350 domaćinstava. 

Kompleks Pećka brda obuhvata područje od 8 km, u čijem sastavu se nalaze Banda, Kudića brdo (Banda), Nišan, Puhalo, Kosa, Bašaragića brdo, Muratovo brdo, Šarića brdo i Metla. Na tom području zrak je visoke kvalitete, što pozitivno djeluje na zdravlje lokalnog stanovništva. Zbog toga su Krajišnici ovo područje nazvali zračnom banjom, jer su se upravo ovdje izliječili mnogi bolesnici (plućne bolesti). 

Navedena Pećka brda imaju i historijski značaj. Naime, 20.10.1878. godine Austro-Ugarska je zvanično okupirala BiH. Posljednje, najstrašnije i najkrvavije bitke za okupaciju BiH su vođene oko Velike Kladuše i Pećkih brda. U tim borbama je izginulo na stotine bošnjačkih branitelja, ali i austro-ugarskih vojnika. Na čelu otpora ovih prostora stajali su Hadži Hasan Salkić iz Peći i Hadži Ibrahim Medinelija. 

I danas su po ovim terenima razbacani brojni mezari i mezaristani u kojima leže šehidi iz vremena austrougarske okupacije BiH. Na nekim mezarima podignuti su nišani, dok je ogroman broj njih ostao neoznačen. Zub vremena i maćehinski odnos vlasti učinili su da je većina šehidskih mezara uništena, tako da ih je sačuvan vrlo mali broj.

Tekst i foto: Armin Medin