Starački domovi u Velikoj Kladuši i Cazinu radili ilegalno

Na području Unsko-sanskog kantona radi sedam privatnih staračkih domova, a za dva je nedavno utvrđeno da posluju nelegalno.

 Ispunjeni uvjeti

Otkrilo je to Kantonalno ministarstvo socijalne politike te su uputili inspekciju na teren u domove u Cazinu i Velikoj Kladuši.

- U oba su utvrđene brojne nepravilnosti. Sankcija nije bilo jer, su nakon kontrole zatražili potrebna odobrenja za rad te počeli sa ispunjavanjem neophodnih uvjeta - kazao je Sakib Alibegović, stručni savjetnik za pravne poslove u oblasti socijalne zaštite iz Ministarstva socijalne politike USK.

S druge strane, pet domova posluje legalno, odnosno ima rješenje o ispunjenosti uvjeta u pogledu kadra, opreme i prostora. Međutim, kvalitet njege i usluga koje pružaju još niko ne kontrolira. Mjesečno se za boravak u domu izdvaja od 1.000 do 2.000 KM.

Dozvolu za rad im izdaje Kantonalno ministarstvo socijalne politike, ali nema utjecaja na cijenu, kao ni uvid u broj korisnika.

- U domu može biti smješteno do 50 korisnika, sve zavisi od kapaciteta, smještaja i korisnika, čiji broj varira. Moraju biti ispunjeni uvjeti u pogledu prostora i stručnog kadra bez kojih se ne može početi s radom. Dom mora imati njegovatelje, čiji broj zavisi od samog broja korisnika, medicinske sestre, psihologa, socijalnog radnika i tako dalje - kaže Alibegović.

Sve uračunato

Na cijenu, osim smještaja, uglavnom utječe zdravstveno stanje korisnika, odnosno njegova pokretnost, a uračunati su hrana, medicinska pomoć, higijena, druženje, izleti, zabave i proslave rođendana. Posjete im nisu ograničene.

Državni dom propada  

Na području USK nema nijednog državnog staračkog doma. Jedan od šest planiranih državnih domova u Federaciji BiH smješten je u Bihaću u gradskom parku pored same obale Une. No dom nikad nije dovršen, a sada je potpuno devastiran i svakog dana sve više propada.