Stari grad Ostrožac: Pogledajte bajkovite slike iz zraka

Jh

Stari grad Ostrožac, smješten na uzvisini iznad krajiške ljepotice – Une u blizini Cazina, jedan je od najvećih i najbolje utvrđenih starih gradova u Bosni i Hercegovini, a od 2013. godine nalazi se na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Kroz historiju su ga pohodili mnogi, te je obnavljan i mijenjan više puta, po ukusu i potrebama onih koji su njime gospodarili. Svi koji su se tu zadržavali utkali su dio sebe u Ostrožačke zidine zbog čega je on danas neprocjenjivo blago.

Sastoji se od srednjovjekovne utvrde, utvrde iz osmanskog perioda, dvorca Lothara von Berksa i zbirke skulptura smještene u srcu Staroga grada, a sa njegovih zidina se pruža predivan pogled.

Prošao je sve faza razvoja počevši od srednjovjekovnog obrambenog grada, preko znatno proširenog grada u osmanskom periodu, pa do grada sa čisto rezidencijalnim karakterom kakav je bio u periodu austrougarske uprave, ali ništa od toga nije narušilo njegov izgled jer se sve ukomponovalo u jednu lijepu cjelinu koja je dobrim dijelom sačuvana i danas.

Malo je mjesta u kojima, dok hodate, osjećate duh prošlosti, a ispred očiju kao da vam se nižu prizori davnih vremena i nekog drugačijeg života. Njegova bogata prošlost kroz koju se isprepliću različite kulture, ideologije i vjere vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Već više od pola stoljeća ovdje se organizira manifestacija jedinstvena na prostoru jugoistočne Evrope, Kolonija skulptora „Ostrožac“. Kolonija je iznjedrila više od 150 monumentalnih skulptura rađenih u kamenu bihacitu, kao i preko 250 salonskih skulptura od terakote.

 

Slike nam je poslao Bakir Islambegović.