Stari Majdan: Otvoreno spomen-obilježje "Cvijet sjećanja"

Home

Stari Majdan: Otvoreno spomen-obilježje "Cvijet sjećanja"


Povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u Starom Majdanu je svečano otvoreno spomen-obilježje koje će trajno podsjećati na sve žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

Spomen-obilježje izgrađeno je u identičnom obliku „Srebreničkog cvijeta“, a ideja za njegovu izgradnju potekla je iz MZ Stari Majdan.  Ovome događaju prisustvovali su predstavnici Općine Sanski Most, vjerski službenici, mještani i brojni gosti Sanskog Mosta.   

Spomen-obilježje izgrađeno je u obliku „Srebreničkog cvijeta“, simbola borbe protiv genocida, koji nosi naziv „Cvijet sjećanja“, i kao takav predstavlja simbol svakog stratišta u BiH gdje je počinjen zločin, od Ljutočke doline, preko Biljana i Ključa, Prijedora i Sanskog Mosta, brojnih logora smrti, pa sve do Podrinja. Načelnik općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, u svom govoru je istakao kako je Srebrenica postala simbol genocida koji se veže za sva mjesta stradanja u BiH u kojima se dogodio stravičan zločin.

Ideju za izgranju spomen-obilježja inicirala je predsjednica MZ Stari Majdan Amela Omić, koja je zajedno sa općinskim načelnikom i otvorila spomen-obilježje.

Idejni projekat izradio je likovni umjetnik Edin Hasanić, a  „Cvijet sjećanja“ izgrađen je u sklopu malog parka koji se nalazi u centru Starog Majdana u kojem su mještani  uredili pristupne staze, obnovili zelene površine, posadili cvijeće i postavili nove klupe.

 

(Izvor: RTVUSK)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 12/07/2017 - 16:48

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top