Stari most u Mostaru osvijetljen bojama francuske zastave

Stari most u Mostaru večeras je osvijetljen bojama zastave Francuske povodom velikog požara u pariškoj katedrali Notre Dame. Mostarci, kao i svi Bosanci i Hercegovici, su na ovaj način izrazili solidarnost sa građanima Francuske.

Iz Centra za mir iz Mostara se nadaju da će ova tragedija svjetskih razmjera ujediniti cijeli svijet u podršci projektu obnove katedrale Notre Dame, baš kao što je projekt obnove Starog mosta i stare jezgre Mostara ujedinio donatore iz cijelog svijeta, Svjetske banke i UNESCO-a nakon njegovog stravičnog rušenja i razaranja 1993. godine.

Direktor i osnivač Centar za mir i nekadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević podsjeća da je Francuska bila jedna od prvih i najvećih donatora u procesu obnove Starog mosta koji danas u svijetu važi za međunarodni simbol mira i pomirenja, te da se večerašnjim znakom podrške nastavlja njegovati prijateljstvo koje spaja dvije države,piše N1.

Također, 1998. godine tadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac postao je član Fondacije za obnovu Starog mosta, a prije tri godine mu je uručena i međunarodna nagrada “Mostar Peace Connection“.