State Department: SDA vršila pritisak na Senada Hadžifejzovića i “Face TV”

.

 

Američki State Department objavio je izvještaj o ljudskim pravima u svijetu 2021. godinu.  Obuhvatili su i BiH, a izvještaj je jučer predstavio američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony).

Naša zemlja je opet izrazito loše prošla kada je riječ o poštivanju ljudskih prava, a dio izvještaja su posvetili i pritisku na novinare.  

– Praksa pritiska na novinare da cenzurišu svoje izvještavanje nastavljena je i tokom godine. Reakcije na istraživačke priče koje se fokusiraju na korupciju visokih pravosudnih zvaničnika i njihov nedostatak odgovornosti nastavile su stvarati pritisak na novinare.

 

 

Sarajevska “Face TV” nastavila je da se suočava s pritiscima vladajuće bošnjačke etnonacionalističke Stranke demokratske akcije (SDA) zbog izvještavanja o slučajevima korupcije u vezi sa ovom političkom strankom. SDA je u jednom od svojih odgovora navela da je izvještavanje Senada Hadžifejzovića, vlasnika Face TV-a, neistinito i motivisano “povrijeđenom sujetom, ljutnjom ili nekim drugim motivima”.

 BH novinari su istakli da nastavak političkog pritiska na Face TV predstavlja neprihvatljivo miješanje u uređivačku politiku te kuće i naveli da je cilj bio etiketiranje kao “neprijateljski, nepatriotski i propagandni medij” – navodi se u izvještaju State departmenta.