Statistika pokazuje: Rastu cijene u Federaciji BiH, godišnja inflacija sve veća

Home

Statistika pokazuje: Rastu cijene u Federaciji BiH, godišnja inflacija sve veća


Potrošačke cijene u Federaciji Bosne i Hercegovine porasle su za gotovo 2 posto tokom marta, čime je nastavljen trend porasta cijena iz prethodnog mjeseca.

Tačnije kazano, cijene su u martu povećane za 1.9 posto u odnosu na isti period prošle godine, a u odnosu na februar cijene u pojedinim sektorima su veće za 0.2 posto, pokazuju rezultati istraživanja godišnje inflacije, saopćeno Federalnog zavoda za statistiku.

Posmatrano prema odjeljcima Klasifikacije lične potrošnje prema namjeni, cijene su najviše porasle u odjeljku Odjeće i obuće i to za 4.6 posto, dok su u Odjeljcima ostala roba i usluge, Obrazovanje, Restorani i hoteli, Hrana i bezalkoholna pića cijene povećane između 0.1 i 0.3 posto, u odnosu na februar.

Došlo je i do pojeftinjenja pojedinih usluga, te su tako u odjeljcima Prijevoz, te Rekreacija i Kultura cijene niže za 0.4 i 0.2 posto. Smanjene su i cijene u odjeljku Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti, te Namještaj, kućanski aparati i redovno održavanje kuće za 0.1 posto, dok se u ostalim odjeljcima cijene nisu značajnije mijenjale.

Ipak, ovo ukazuje na trend poskupljenja koji bi se u ovoj godini mogao nastaviti, što bi moglo uzrokovati mnoge probleme stanovnicima BiH.

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 18/04/2017 - 16:29

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top