Stav lidera EU: Unija mora da bude sposobna da djeluje nezavisno od Amerike

Evropska Unija mora da ojača odbranu, poveća trošenje i da bude sposobna da djeluje nezavisno od SAD, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon samita lidera EU u Briselu.

Saopštenje je izdato nakon što su se evropski lideri juče sastali sa generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom i uključuje privrženost lidera EU povećavanju ulaganja u odbranu nakon višegodišnjih rezova, što je bio glavni zahtjev predsjednika SAD Donalda Trumpa, koji će prisustvovati narednom samitu Alijanse u julu.

"Evropa mora da preuzme veću odgovornost za sopstvenu bezbjednost i da podupre svoju ulogu kredibilnog i pouzdanog učesnika i partnera na polju bezbjednosti i odbrane", navodi se u saopštenju.

Izlazak Velike Britanije iz EU dao je podstrek planovima bloka, jer je London godinama blokirao saradnju Unije na polju odbrane.

Saopštenje je potvrdilo privrženost sporazumu EU o odbrani, koji je potpisan u decembru, a čiji je cilj razvijanje oružja i raspoređivanje vojske.

Reuters podsjeća da još nije jasno da li će Velika Britanija sarađivati sa bezbjednosnim i obavještajnim službama EU nakon Brexita.