Stećci s Kumana na listi svjetske baštine

Nekropola sa stećcima Kuman kod Kladnja jedina je s područja Tuzlanskog kantona koja se nalazi na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Prethodno je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2005. proglasila „Povijesno područje - Nekropola sa stećcima u Olovcima kod Kladnja“ nacionalnim spomenikom BiH.  

 

Evidencija natpisa

Nacionalni spomenik BiH, prema podacima Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, nalazi se na lokalitetu Kuman, odnosno u katastarskoj općini Mladovo - Olovci kod Kladnja.

A da je područje Kladnja bogato kulturno-historijskim naslijeđem potvrđuju i podaci da su evidentirane ukupno 52 nekropole sa oko 430 stećaka.

- Nekropolu na lokalitetu Kuman, čini osamnaest stećaka, od toga je dvanaest sljemenjaka, pet sanduka i jedan stub. Svi stećci su dobro obrađeni. Orijentirani su u smjeru zapad - istok, u nizovima. Izuzetak čine jedan sljemenjak i dva sanduka, orijentirana u smjeru sjever - jug – kaže Munisa Kovačević, stručni saradnik za kulturno-historijsko i spomeničko naslijeđe u tuzlanskom Zavodu.

Još 1958. godine urađeno je prvo evidentiranje natpisa na stećcima. Obavio ga je stručnjak Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sarajevu Zdravko Kajmaković.

 

Feudalna porodica

Stećak je bio zatrpan zemljom, pa ga je bilo potrebno otkopati da bi se natpis mogao vidjeti. Na istočnoj čeonoj strani ima urezan natpis, ispisan u šest redova:

„V' ime ova i sina i svetago d(u)ha a se leži Radomir Jurisalić' na svoei zemlji... Plemetno“.

U prijevodu tekst glasi: „U ime oca i sina i svetoga duha, ovdje počiva Radomir Jurisalić na svojoj plemenitoj zemlji“.

Pretpostavlja se da je riječ o feudalcu Radomiru Jurisaliću, odnosno da zemljište pripada feudalnoj porodici Jurisalić i da potječe iz 14. ili 15. stoljeća.

 

Turistički potencijal

- Nekropola, zajedno s planinskim šumovitim pejzažom, planinarskim domom Javorje i raznovrsnim kulturno-historijskim i prirodnim naslijeđem obližnjih naselja Goletići i Tuholj, predstavlja značajan potencijal u razvoju turizma, izletništva i rekreacije za cijeli Tuzlanski kanton – naglašava Kovačević.