Stećci ugrađivani u temelje štala i kuća

.
Od propadanja zaštititi više od 2.000 srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na području srebreničke i bratunačke općine

U organizaciji Arheološkog muzeja "Rimski municipium" iz Srebrenice i Instituta za konzervaciju spomenika iz Beograda, u Skelanima je održana radionica o konzervaciji i restauraciji stećaka.

Na radionici su učestvovali i predstavnici Restauratorskog zavoda Hrvatske i Muzeja RS.

Maja Franković iz Instituta za konzervaciju Beograd za „Avaz“ je kazala da je cilj radionice sagledavanje uzroka i načina oštećenja stećaka, koji su stoljećima izloženi zubu vremena.

Veliki značaj

- U narednim godinama ćemo na području srebreničke i bratunačke općine od propadanja zaštititi više 2.000 stećaka na 87 lokacija - pojasnila je Franković.

Iz Arheološkog muzeja „Rimski municipium“ Skelani kazali su da je ova radionica od velikog značaja jer je donijela nova znanja u zaštiti i očuvanju stećaka. U planu je, kako je navedeno, izrada savremene krovne konstrukcije iznad rimskog grada kod bivšeg zadružnog doma u Skelanima, gdje su prije pet godina završeni arheološki radovi.

Veliki broj stećaka na području srebreničke i bratunačke općine znatno je oštećen i stoljećima prepušten ljudskom nemaru i zubu vremena. Nesavjesni ljudi su stećke nosili i ugrađivali ih u temelje štala i kuća, u čemu ih niko nije sprečavao.

Ojačati temelje

Dva velika stećka u Gostilju kod Srebrenice, pored samog regionalnog puta Bratunac – Srebrenica, skoro su se obrušila, a ukoliko se to desi, izvjesno je i da bi moglo dovesti do nesreće.

Iako su ova dva velika stećka na listi prioriteta za restauraciju i konzervaciju, oni su i dalje prepušteni zubu vremena. Prije restauracije treba ih vratiti u prvobitni položaj, s ojačanim betonskim temeljima. Kada će ova dva stećka biti restaurirana, još se ne zna, ali se zna da svakog časa prijeti opasnost od njihovog obrušavanja na navedeni regionalni put.

Foto: AVAZ