Stevandić ne želi povlačenje RS-a iz Oružanih snaga BiH i UIO, Dodik kaže da će razmisliti o svemu

.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da se s pažnjom posmatra šta predlažu koalicioni partneri i da će se prema tome odnositi na konstruktivan i fleksibilan način.

Nakon što je Predsjedištvo Ujedinjene Srpske donijelo jedan od zaključaka da zakoni o vojsci i indirektnim porezima ne treba da se usvajaju dok se ne završe pregovori u BiH ili dok se ne završe izbori, Dodik je rekao da je to njihov partijski stav i da će razgovarati.

"Razgovarat ću sa rukovodstvom Ujedinjene Srpske o tom pitanju i njihovom viđenju i imat ćemo zajedničke politike", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da to može da bude i legitiman prijedlog političke partije, ali da će sve zavisiti od većine, te podsjetio da je Narodna skupština RS-a donijela odluku da povlači svoje saglasnosti sa pitanje odbrane, indirektih poreza i visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

"Mi sa pažnjom posmatramo šta predlažu naši koalicioni partneri i odnosićemo se prema tome na jedan konstruktivan i veoma fleksibilan način", rekao je Dodik.

Šta je usvojilo Predsjedništvo US-a?

Ujedinjena Srpska smatra da se politički subjekti iz Republike Srpske ne trebaju vezivati za grupacije oko HDZ-a i SDA, ni sarajevske opozicije, već principijelno, ne miješajući se u neslaganja Bošnjaka i Hrvata, insistirati na ravnopravnosti, to jest, na jednakim pravima konstitutivnih naroda i entiteta uz konsenzus kao osnovu odlučivanja.

Tako glasi jedan od sedam zaključaka koje je danas usvojilo prošireno Predsjedništvo Ujedinjene Srpske.

"Za Republiku Srpsku je najbitnije definisati zakone koji regulišu pitanje imovine kao neophodni osnov za stabilnost i ekonomski razvoj. Vrlo je bitno i formiranje Visokog sudskog i Visokog tužilačkog savjeta Republike Srpske kao preduslov vladavine prava i političke stabilnosti. Donošenje drugih zakona (VRS, indirektno oporezivanje i dr.) odložiti do izbora i mogućih političkih dogovora na nivou BiH", zaključila je US.

Kako kažu, izmjene Izbornog zakona se moraju usvojiti u Parlamentu, bez zloupotrebe tehničkih rješenja, uz poštovanje pravila konsenzusa.

Ujedinjena Srpska je saglasna sa prijedlogom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i podržat će prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe termina genocid u pogledu svih naroda, etničkih grupa, pojedinaca i entiteta, jer je i sama bila predlagač tog rješenja.

Trivić: "Povlače se Srbende"

Poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić ovaj potez US-a prokomentarisala je riječiima:

"Povlače se 'veliki' Srbi, Srbende, oni koji su nas do jučer u Narodnoj skupštini ubjeđivali da su geopolitičke prilike takve da je sad idealno vrijeme za pokretanje velikih nacionalnih tema. Ujedinjena Srpska, satelitska stranka vladajuće koalicije, po nalogu Dodika povlači ručnu i predlaže da se za sada osnuje Visoki sudski i tužilački savjet, a da se svi drugi zaključci Narodne skupštine prolongiraju iza izbora".

Dodala je da će biti zanimljivo gledati da li će “jurišnici SNSD-a“ svoje kolege iz Ujedinjene sada nazivati izdajnicima, kukavicama, bakirovcima... kako nazivaju opozicionare.