Steže se obruč oko pljačkaša?

Još nema naznaka da je policija uspjela ući u trag pljačkašima koji su podmetnutom eksplozijom demolirali bankomate u tržnim centrima u Kupresu, Mostaru i Brezi. Iako u nadležnim policijskim institucijama navode da se na ovim slučajevima intenzivno radi te da policija privodi one koji bi se mogli dovesti u vezu sa ovim krivičnim djelima, slučajevi su i dalje nerasvijetljeni.

Zapaljeni automobil

- Sumnjamo da se radi o profesionalno organizovanoj bandi, koja obilazi gradove i pljačka novac. To je trend koji je kriminalni milje u BiH preuzeo sa Zapada, navodi sarajevski istražitelj blizak istrazi koju provodi policija u cilju pronalaska pljačkaša bankomata iz Tržnog centra Mercator u Hadžićima.

Kao u Kupresu, i u Hadžićima je pljačka obavljena u gluho doba noći te je odabran objekt koji je u blizini putnih pravaca kojima se lako može pobjeći. U većini sl učajeva meta napada bili su bankomati UniCredit banke, ali se policija ni do danas nije izjasnila krije li se možda u tome motiv.

Na isti način je 4. juna ove godine u Bugojnu opljačkana poslovnica Vakufske banke. U poslovnici je eksplozivom uništen bankomat. Na stadionu Hendek pronađen je zapaljen automobil koji je korišten u pljački.

U oktobru prošle godine, također u Srednjobosanskom kantonu, uz pomoć plina raznesen je bankomat UniCredit banke u Gornjem Vakufu, dok je u maju ove godine raznesen bankomat u Blagaju kod Mostara. Četiri dana poslije, u Mostaru je u dva sata u noći uništen bankomat UniCred it banke u krugu Tržnog centra Robot u Bišća Polju.

Iako zvanično nikada nije saopćeno koja je suma novca ukradena, saznajemo da se radi o pozamašnoj svoti.

- Pljačkaši to obavljaju uz pomoć plina. To rade tako što plinsku bocu zakopaju na mjesto gdje je smješten bankomat. Prilikom eksplozije se ošteti dio novca, ali to je zanemariva suma u odnosu na onu koja bude sačuvana, objašnjava naš sagovornik i ističe da lopovi radije biraju da u pozadini bude staklo, nego neki tvrđi materijal, jer kad staklo pukne, lakše je prići bankomatu, pojašnjava inspektor.

Po načinu izvršenja sve pljačke bankomata su izvedene vrlo profesionalno. Koliko su članovi ove neuhvatljive bande sposobni i drski u svojim namjerama, govori činjenica da su se usudili da opljačkaju bankomat u blizini policijske stanice u Kupresu. Tada je iz potpuno uništenog bankomata odnesena veća suma novca.

Koliko su, zapravo, bankomati u BiH zaštićeni, te da li ima razlike u zaštiti bankomata između onih koji se nalaze u tržnim centrima, onih koji se nalaze na ulici te eventualno onih koji su u banci, upitali smo i nekoliko banaka u BiH, prenosi Oslobodjenje.

- Bankomati Raiffeisen banke su zaštićeni u skladu s relevantnim propisima u oblasti sigurnosti i zaštite finansijskih institucija. Dodatno, banka prati trendove na svjetskom nivou i primjenjuje najbolje prakse zaštite. Pri tome nema razlike u zaštiti bez obzira na to gdje se bankomat nalazi. Tokom ove godine došlo je do napada na dva Raiffeisen bankomata i utvrđeno je koliko novca je ukradeno, kažu u Raiffeisen banci.

Otežavajući faktor

U Addiko banci navode da posebnu pažnju posvećuju zaštiti imovine, uključujući i zaštitu bankomata.

- 2017. smo izvršili modernizaciju naše mreže bankomata i uveli moderne bankomate sa visokim stepenom zaštite. Nastojimo naše bankomate locirati na frekventnim lokacijama, na kojima je veliki promet ljudi, uz implementiranje dodatnih mjera fizičke i tehničke zaštite prema procjeni, što je sve otežavajući faktor za eventualna razbojništva, pojašnjavaju u Addiko banci.

Iz UniCredit banke, čiji su bankomati bili najčešći izbor razbojnika, odgovore na ista pitanja nismo dobili.