Štićenici ostali bez krova nad glavom

.
SANSKI MOST - U staračkom domu "Zlatna jesen" u Sanskom Mostu danas je izbio veliki požar, koji je pričinio veliku materijalnu štetu na objektu ove ustanove, a sreća u nesreći je da tom prilikom niko nije stradao.

 

Požar je, kako saznajemo, izbio u podnevnim satima, kada je vatra zahvatila krovnu konstrukciju objekta. Nakon što je primijećena vatra, uslijedila je evakuacija štićenika i osoblja, a na lice mjesta ubrzo su stigli pripadnici Vatrogasne jedinice Sanski Most. Njima se u borbi s vatrenom stihijom pridružilo osoblje, kao i značajan broj građana koji su pristigli u pomoć.

 

Uspjelo se spriječiti širenje vatre na cijeli objekat, ali je gotovo u potpunosti stradala krovna konstrukcija, a zbog upotrebe velike količine vode prilikom gašenja požara pričinjena je znatna šeta na prvom spratu i prizemlju zgrade, koji su u ovome trenutku pratično neupotrebljivi za dalje korištenje.

 

"Odmah po dojavi stigli smo na lice mjesta i uspjeli smo lokalizirati požar. Ono što je predstavljalo problem bila je velika količina stvari, kancelarijskog materijala i drugih predmeta koji su bili uskladišteni u potkrovlju, što je pogodovalo širenju vatre", istakli su u Vatrogasnoj jedinici Sanski Most.

 

Kako saznajemo od Emine Šehić, direktorice ove ustanove, uzrok požara mogle bi biti električne instalacije, ali će odgovor na ovo pitanje biti poznat nakon što se obavi temeljita protivpožarna ekspertiza.

 

Dok je trajala borba s vatrenom stihijom, oko 70 štićenika ove ustanove, koja je osnovana prije desetak godina, bilo je u velikom strahu i šoku, a jedan od većih problema biće njihov smještaj u narednom periodu.

 

Na lice mjesta stigao je i načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović, te istakao kako će lokalne vlasti pružiti svaku vrstu pomoći kada je riječ o ovoj socijalnoj ustanovi.

 

"Ovo je velika tragedija i u narednom periodu sagledaćemo načine kako pomoći našim sugrađanima, štićenicima doma i ovoj ustanovi. U ovom trenutku je ipak najvažnije da niko nije stradao niti povrijeđen", kazao je Hasanbegović.