Stigla AstraZeneka, Srbija jedna od rijetkih gdje biraju četiri vakcine

Vv
Vakcina protiv virusa korona britansko-švedskog proizvođača "AstraZeneka" stigla je danas u Srbiju, a prvi kontingent od 150.000 doza na aerodromu je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Avion s vakcinama sletio je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" oko osam sati.

Osim predsjednika Vučića, na aerodromu su i ministar Zlatibor Lončar i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

Predsjednik je rekao da je zahvalan britanskoj ambasadorki i otpravniku poslova indijske ambasade na vakcinama.

"Hvala što podržavate Srbiju i što ste dozvolili da uvezemo iz Indije.

Ovaj trenutak je od velikog značaja za nas", rekao je Vučić.

Poslije današnje isporuke Srbija postaje jedna od rijetkih zemalja u svijetu u kojoj će građani moći da biraju između četiri različite vakcine protiv virusa korona - američko-nemačke Fajzer-Biontek, ruske Sputnjik V, kineske Sinofarm i britansko-švedske AstraZeneka.

Očekuje se da će u Srbiju danas stići i novi kontingent od 50.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, što je ranije najavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Inače, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak da je Srbija potpisala novi ugovor sa kompanijom "Fajzer-Biontek", tako da će u drugom kvartalu umjesto 500.000 vakcina, stići 1,2 miliona, a u trećem umjesto 400.000 - 1,19 miliona doza vakcina.

U Srbiju je do sada stiglo najviše kineskih vakcina Sinofarm - milion i po doza.