Ne liči ni na jednu do sada i "prijeti" da će promijeniti fudbal: Stigla lopta za budućnost

.
Nike je zvanično predstavio novu loptu koja će "promijeniti fudbal", a na terenima nekih od najjačih evropskih liga ista će se zakotrljati već u novoj sezoni.

 

Sastavni dio fudbalske igre je i sama fudbalska lopta, glavni "alat" majstora sa travnatih terena.

 

Ipak, tehnološke inovacije u proizvodnji fudbalskih lopti ne nailaze uvijek, baren ne momentalno, na odobravanja onih koji se njima najviše služe.

 

Sjećamo se adidasovih lotpi za Mundijale koje su kao po pravilu nailazile na oštre kritike. Možda najviše njih je zaradila lopta za SP 2010. koju je njemački proizvođač proglasio savršeno aerodinamičnom, ali i koja je pravila velike probleme i golmanima i napadačima. Savršeno aerodinamični Jabulani je lelujao, išao jako brzo, zbunjivao igrače i od velikog broja njih bio proglašen "užasnim". Ostao je međutim na fudbalskim terenima jer je kreiran u kako bi se fudbal dodatno ubrzao, učinio atraktivnijim, šutevi bili jači, porastao broj golova na utakmicama.

 

Ipak, od tada su se mnogi fudbaleri prilagodili, pa čak i specijalizovali za "propadajuće" šuteve koje su omogućile moderne fudbalske lopte.

 

Kako će se fudbalerima svidjeti nova Nikeova kreacija, tek treba vidjeti. Njena glavna "misija" je čini se spriječiti nekontrolisani let i iznenadne promjene smjera, visine...

 

Kako se navodi, nova "Fligt" lotpa, kojom će se naredne sezone igrati i u Premiershipu i Seriji A, će ispraviti probleme "nekonzistentne aerodinamike" pomoću revolucionarnog dizajna omoućenog novom Nikeovom AerowSculpt tehnologijom.

 

U zvaničnom saopštenju Nike je poručio da je nova lopta epilog osmogodišnjeg istraživanja u cilju poboljšanja ravnomjernosti leta. A posljedica korištenja nove tehnologije na osnovu dugogodišnjih istraživanja je impresivan dizajn, neobičan izgled nove Nikeove lopte. Šta više, možemo reći da ova lopta izgleda kao nijedna do sada korištena u profesionalnom fudbalu.

 

Nike tvrdi da nova lopta nudi 30% mjerljivog poboljšanja u letu lopte. Odnosno, da će svoj let i putanju održavati 30% bolje od prethodnog Nikeovog modela. Američka kompanija piše i da je tokom hiljadu sati testiranja model veliki broj puta doživio izmjene i poboljšanja kako bi se došlo do najboljeg mogućeg krajnjeg proizvoda. Također, u čitavom procesu je, navodi se, učestvovalo više od 800 profesionalnih sportista.

 

Svakako najupečtaljivi detalj nove lopte su izbočine i geometrijski šabloni - njihov glavni cilj je osigurati lopti stabilniji i predvidljiviji let i smanjiti "lelujanje".

Da li će nova lopta zaista omoućiti ono za šta je dizajnirana, da li će je igrači brzo prihvatiti i navići se na nju i da li će zaista promijeniti fudbal ili jednostavno postati nova "noćna mora" za golmane - vidjet ćemo već u sezoni 2020/2021.