Stigla nova pomoć za migrante: Obuća i paštete donirane za pet centara

Ove sedmice, migrantima u prihvatnim centrima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Biri, Sedri, Borićima, Miralu i Ušivku te u Salakovcu dijeli se nova donacija, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH koji od početka radi na humanitarnom zbrinjavanju migranata.

Bavarski Crveni križ donirao je 4.012 pari nove obuće za migrante, što je donacija vrijedna oko 20.000 eura, a kompanija Argeta 17.856 konzervi pašteta iz njenog proizvodnog programa (21.076,85 KM). Dio ovih pašteta namijenjen je i korisnicima kuhinje Crvenog križa Kantona Sarajevo, prenosi Fena.

Ovo je još jedna pomoć prijatelja i partnera Crvenog križa Federacije BiH, koja će sigurno pomoći u humanitarnom zbrinjavanju migranata, naglašavaju iz te organizacije.

Crveni križ FBiH, u okviru Sporazuma s Međunarodnom organizacijom za migracije, priprema i distribuira tri obroka dnevno u četiri privremena prihvatna centra na području Unsko sanskog kantona, za šta je novac osigurala Evropska unija.

Osim ishrane, Crveni križ FBiH obezbjeđuje higijenske potrepštine. Uposlenici i volonteri su na raspolaganju izbjeglicama i migrantima kad je riječ o uslugama prve pomoći, psihosocijalne podrške te obnavljanja porodičnih veza – Služba traženja.

CKFBiH nastavlja s partnerima da prati situaciju i čini sve što može u cilju poboljšanja humanitarne situacije na terenu.