Stigla prva donacija za „Merhametovu“ pekaru u Tuzli: Od organizacije „Zrno sreće“ 3.300 kg brašna

.
TUZLA, 25. februar – Samo dan nakon zvaničnog puštanja u rad prve „Merhametove“ pekare, koja će proizvoditi hljeb za 2.400 korisnika Narodne kuhinje „Imaret“ u Tuzli, počele su stizati prve donacije, kao znak podrške ovom veoma značajnom i humanom „Merhametovom“ projektu.

Naime, humanitarna organizacija „Zrno sreće“ iz Švicarske doniralo je „Merhametovoj“ pekari 3.300 kilograma brašna te 200 kilograma luka za potrebne Narodne kuhinje „Imaret“, koja djeluje u okviru Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla.

 

Donaciju je dopremio predstavnik organizacije „Zrno sreće“ Šaban Bećirević.

Donaciju su, posredstvom organizacije „Zrno sreće“, prikupili Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u Švicarskoj, među kojima je i moj sin. Kada su saznali da se otvara „Merhametova“ pekara u Tuzli odmah su krenuli u akciju želeći dati svoj doprinos radu te pekare. Dio novca skupili smo i ovdje – kazao nam je Bećirević.

 

Ispričao nam je zanimljivu priču iz Mlina „Ljubače“ gdje je brašno kupljeno.

 

– Jedna uposlenica Mlina „Ljubače“, saznavši kome je namijenjeno brašno, pitala je može li i ona učestvovati u toj akciji. Rekli smo joj da može. Onda je ona izvadila novac i platila jednu vreću brašna koju smo mi dodali našoj donaciji. Bila je jako sretna zbog toga što je i ona dala svoj doprinos, znajući šta “Merhamet” čini za socijalno ugrožene građane – kazao nam je Šaban Bećirević.

 

„Merhametova“ pekara u Tuzli otvorena je u srijedu 24. februara. U izgradnju „Merhametove“ pekare ukupno je investirano oko 120.000 KM. Od tog iznosa, 91.475 KM obezbijedila „Merhametova“ partnerska organizacija „LDS Charities“, dok je Grad Tuzla, kao partner projekta, izdvojio 30.000 KM.