Stigla službena potvrda EuroRAP-a: Ceste u Krajini među najgorim u FBiH! (FOTO)

Home

Stigla službena potvrda EuroRAP-a: Ceste u Krajini među najgorim u FBiH! (FOTO)


Ceste, ili većina cesta, u Bosni i Hercegovini su poznate po svojoj dotrajalosti i opasnosti koju donose vozačima. Ipak, nisu sve ceste u našoj zemlji jednako rizične

– Ovo je lista najopasnijih cesta u Federaciji BiH.

Pošto je standardizirano rangiranje rizika na cestama vezano za EuroRAP (European Road Assessment Programme), podaci za Republiku Srpsku nisu dostupni jer Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) nije član te organizacije. BIHAMK jeste te su dostupni podaci samo za teritoriju FBiH.

Treba napomenuti da EuroRAP u klasifikaciji cesta ne koristi samo njihovo fizičko stanje, nego i prisutnu horizontalnu i vertikalnu signalizaciju te okolinu. Prilikom kreiranja mapa rizika, koristi se 50 faktora koji određuju klasu ceste. Također, u obzir se uzimaju dostupni podaci o nesrećama.

Prema posljednjim podacima EuroRAP-a za 2014. godinu (podaci za 2016. i 2017. još nisu dostupni), najopasnije magistrale (visoki rizik) u Federaciji Bosne i Hercegovine su veći dio magistralne ceste M18 na relaciji Vogošća – Živinice, veći dio magistralne ceste M5 na relaciji Lašva – Travnik, veći dio magistralne ceste M16 na relaciji Jajce – Bugojno, Novi Travnik – Bugojno(M16.4) i Livno – granica s Hrvatskom, veći dio magistralne ceste M6 na relaciji Livno – Posušje, veći dio magistralne ceste M4 na relaciji Tuzla – Doboj i na relaciji (M4.2) Ostrožac – Velika Kladuša te veći dio magistralne ceste M17 na relaciji Konjic – Bradina.

Također, na crnoj listi su ceste od Bihaća do granice s Hrvatskom, cesta do Stoca do Metkovića, od Čapljine prema Ljubuškom, od Jajca prema Banjoj Luci do entitetske linije i ceste u Bosanskoj Posavini na teritoriji FBiH.

Dakako, s obzirom na to da su ceste po EuroRAP-u rangirane u pet kategorija, a da su gore nabrojani pravci “samo najgori od najgorih”, ne treba zaboraviti i pravce koji nisu obojeni u crno, ali definitivno zaslužuju jarku crvenu boju na mapama.

Veći dio magistralne ceste M5 na relaciji Bosanski Petrovac – Ključ, veći dio magistralne ceste M6 (M6.1) na relaciji Bosansko Grahovo – Livno, veći dio magistralne cest M1.8 na relaciji Tuzla – Srebrenik, veći dio magistrale M4 na relaciji Tuzla – Kalesija, veći dio glavne sarajevske magistrale i poznata Svitava.

cesta

 

(Izvor: USN)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 11/09/2017 - 17:08

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top