Stigli s puškama na hrvatsku granicu: 'Pratimo migrante...'

Samoprozvana Štajerska straža i njihov kontroverzni vođa Andrej Šiško naoružani zračnim puškama kontroliraju prostor uz hrvatsko-slovensku granicu.

Andrej Šiško, vođa kontroverzne Štajerske straže, naoružan zračnim puškama patrolira uz slovensko-hrvatsku granicu. Reuters je objavio fotografije njihove akcije. Oni smatraju da slovenske vlasti ne rade dovoljno u zaštiti Slovenije od nelegalnih ulazaka migranata u zemlju.

Na fotografijama se vidi kako su se pripadnici straže naoružali replikama kalašnjikova.

Njihov vođa Andrej Šiško izjavio je prije dva mjeseca u reportaži da oni nisu nikakva paravojna postrojba, kako ih se smatra u Sloveniji.

Regrutirao je 45 pripadnika Straže i odveo ih na trodnevno kampiranje i uvježbavanje na privatnom zemljištu na Kozju kod Podčetrtka. Događaj je prijavio policiji od koje je, kako tvrdi, dobio dozvolu. Operaciju je nazvao 'Južni žep'.

Šiško je lani digao Sloveniju na noge objavivši na društvenim  mrežama snimku mimohoda više desetaka muškaraca, lica skrivenih iza crnih kapuljača, od kojih su neki imali puške ili sjekire u rukama, navodno tijekom "vježbi" na mariborskom Pohorju.

- Predsjednik izražava veliku zabrinutost zbog postojanja spomenute naoružane skupine koja  bi po tvrdnjama njenog vođe Andreja Šiška osiguravala mir i red u državi i nadzirala granicu. To je potpuno neprihvatljivo - priopćili su tada iz ureda slovenskog predsjednika.

Image

Reagirao je tada i tehnički premijer Miro Cerar izjavivši da je spomenuti događaj "apsolutno nedopustiv", te da skupina iz Maribora tako "bespotrebno potiče strahove i širi mržnju". Slovenija je sigurna država, a policija i vojska vrlo dobro obavljaju svoj posao, te očekujem da će mjerodavna tijela odmah poduzeti mjere protiv odgovornih, kazao je Cerar.

Vođa te skupine iz Maribora Andrej Šiško, nekadašnji vođa navijača tamošnjeg nogometnog kluba, kontroverzna je figura "krajnje desnice" koji je medijski eksponiran već niz godina, a pojavljivao se i na televizijskim ekranima kao jedan od kandidata za predsjednika države.

U vrijeme hrvatsko-slovenskih polemika oko graničnih pitanja javno je na skupovima podržavao "borca za južnu granicu" Joška Jorasa, a od organizacije referenduma protiv ulaska Hrvatske u NATO u vrijeme kad je predsjednik vlade bio Pahor, odustao je tek nakon što je s njime na razgovor pristao sam premijer koji se s njime tada susreo u Mariboru.