Stipendije za studente 2000 KM u ovom bh. gradu

Stipendije

Isplata stipendija za 247 studenata prvog i drugog ciklusa studija s područja Brčko distrikta počeće početkom naredne sedmice – potvrdili su iz Odjeljenja za obrazovanje.

Šef Pododjeljenja za visoko obrazovanje i nauku Vlade Brčko distrikta Aleksandar Maksimović tim povodom kaže da je Vlada Brčko distrikta u julu ove godine usvojila Konačnu rang-listu za dodjelu stipendija redovnim studentima prvog i drugog ciklusa studija sa područja Distrikta, piše Startbih.ba.

Prema Konačnoj rang-listi tokom akademske 2023/24. godine finansiraće se ukupno 247 studenata prvog i drugog ciklusa studija s prodručja Brčko distrikta koji su ostvarili pravo na stipendiju po Javnom pozivu i dobiće ukupno 2.000 maraka.
Sada ćemo u prvom dijelu isplatiti jednokratno za sedam mjeseci i kada studenti donesu potvrdu da su upisali narednu godinu, isplatiće se ostatak od 600 maraka, istakao je Maksimović.
Kada je riječ o ukupnom iznosu, Maksimovića kaže da je za ove namjene izdvojeno iz budžeta Distrikta 1.270.000 maraka.

Broj studenata je iz godine u godinu sve manji što potvrđuju posljednji podaci Zavoda za statistiku da se broj studenata u BiH smanjio za 36.759 u odnosu na prethodnu deceniju.