Satelitski snimci otkrivaju: Stiže nam prvi pravi snijeg, bit će ga skoro 30 cm

Snijeg je već jutros zabijelio planine u BiH, a u narednim danima se očekuje da padne i u nižim predjelima.

U narednim danima u Bosni i Hercegovini preovladavat će oblačno vrijeme sa kišom i snijegom i temperaturom koja će se kretati do minus sedam.

Snijeg je već jutros zabijelio planine u BiH, a u narednim danima se očekuje da padne i u nižim predjelima.

Sutra će biti slabog mraza, a s novom sedmicom dolazi još jače zahlađenje i prvi pravi ovosezonski snijeg, posebno u višim krajevima.

Promjena vremena uz zahladnjenje bit će uzrokovana pritjecanjem hladnog zraka sa sjevera kontinenta (prikazano na slici 1). Pritom će ciklona nad jugozapadnom Evropom u naše krajeve s juga donositi zrak bogat vlagom nad hladnu zračnu masu koja nadire sa sjevera, što je dobar recept za nastajanje snježnih padavina.

U ponedjeljak, prema podacima FHMZBiH, očekuje se oblačno vrijeme sa kišom. Više padavine u drugom dijelu dana. Tokom poslijepodneva ili u večenjim satima u Bosni kiša prelazi u susnježicu i snijeg. Znatniji pad temperature zraka očekuje se krajem dana i u večernjim satima.

Objavljena je i prikaz (slika 2) debljine snježnog prekrivača koja nas očekuje početkom naredne sedmice.  Najviše snijega će pasti na sjeverozapadu BiH, odnosno Krajini, gdje se očekuje da će bijeli prekrivač iznositi 29 centimetara.

Jutarnji mraz i hladno vrijeme se očekuju i ostatku naredne sedmice, također će biti i obilnih padavima u sjeverozapadnim dijelovima naše zemlje.

Image