Stiže “padavinska linija” i prekriti će cijelu BiH, evo šta to znači

.

U noći na subotu formirati će se padavinska “linija” sa zapada koja će tokom subote preći preko čitave zemlje

Sutra veći dio Bosne i Hercegovine očekuje vjetrovito vrijeme. Umjeren do jak jugo koji će u planinskim krajevima imati i olujne udare. Najmanje vjetra na sjeveru i sjeveroistoku zemlje, a detaljna karta prognozirane jačine vjetra nalazi se u prilogu, javlja BHmeteo.

Uz jugo i proljetne temperature, preovladavat će oblačno vrijeme. U Hercegovini, jugozapadu i zapadu Bosne uz lokalno kišu ili pljuskove. U ostatku zemlje bez padavina ili rijetko uz koju kap kiše.

U noći na subotu i tokom subote ujutro talas jačih padavina, lokalno praćenih grmljavinom zahvatit će Hercegovinu, jugozapadne i zapadne dijelove Bosne.

Prolazno kiše, u manjim količinama bilo bi i u ostatku zemlje. Sa dolaskom padavina vjetar tokom subote u postepenom slabljenju.

Prognoza za naredne dane

petak pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. U većem dijelu zemlje umjeren do na udare pojačan jugo. Na planinama sa olujnim udarima. Uz oblake postepeno će dolaziti i padavine koje će se lokalno javljati u Hercegovini, rijetko koja kap u ostatku zemlje. Dnevne temperature slične kao u četvrtak, a i jutarnje će zatopliti, zahvaljujući južini.

U noći na subotu formirati će se padavinska “linija” sa zapada koja će tokom subote preći preko čitave zemlje donoseći prolazno padavine. Najviše kiše u Hercegovini i zapadnom dijelu Bosne gdje uz kišu može i zagrmiti. Na višim planinama, prvenstveno Hercegovine očekuje se snijeg. Uporedo sa dolaskom padavina vjetar će postepeno slabiti tokom subote.

Nestabilno vrijeme zadržat će se i tokom nedjelje a sa južinom i toplim vremenom ispisat ćemo se iz februara. Koji je jedan od najtoplijih u našim krajevima od kako se vrši mjerenje.

 

Foto: BHmeteo