Što austrijska Vlada konkretno planira od 19. maja?

se

Austrijsko Ministarstvo zdravstva objavilo je na svojim službenim stranicama planirane korake otvaranja javnog života u Austriji od 19. svibnja. KROATIV donosi sva pravila na jednom mjestu.

Ugostiteljstvo, kultura, hoteli, sport – puno toga otvara od 19. svibnja ako to dozvole brojke koje su kriteriji austrijske Vlade. Kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) je najavio korištenje zelenih putovnica, koje po svemu sudeći ipak neće biti na snazi tog datuma. Za sve spomenute sfere društvenog života potrebno je imati ILI dokaz o negativnom testu na koronavirus ILI dokaz o cijepljenju ILI dokaz o antitijelima.

Samotestovi s digitalnim rezultatom vrijede 24 sata, brzi antigen test 48 sati, a PCR test (uključujući test grgljanjem) 72 sata. Osobe koje imaju antitijela, od trenutka zaraze su pola godine oslobođene obaveze testiranja na koronavirus. Cijepljenje osobe se ne moraju testirati 22. dan nakon prve doze.

U ugostiteljstvu će gosti morati nositi zaštitnu FFP2 masku na putu do svog stola, a ugostiteljske terase i objekte neće moći posjetiti bez ulaznog testa, dokaza o cijepljenju ili dokaza da su preboljeli koronavirus. Osim toga, potrebna je registracija svih gostiju koji za stolom u zatvorenom mogu sjediti u četvero i na otvorenom u desetero.

Između stolova je potreban razmak od dva metra, a u zatvorenom konzumiranje nije dozvoljeno za šankom. Svaki ugostiteljski objekt mora predložiti svoj prevencijski koncept. Zaposlenici u ugostiteljstvu moraju nositi FFP2 maske. Ako se redovno testiraju, onda mogu nositi običnu zaštitnu masku. Radno vrijeme je do 22 sata.

U kazalištima, kinu, operi i sličnim kulturnim ustanovama glavna pravila su kao i u ugostiteljstvu. Između sjedala je potreban razmak od dva metra. U zatvorenom je dozvoljeno 1.500 osoba, na otvorenom 3.000 posjetitelja.

Događaji koji imaju više od 11 posjetitelja moraju biti prijavljeni, a od 51. osobe se mora dobiti dozvola od lokalne zdravstvene ustanove. Radno vrijeme je do 22 sata. Obavezan je razmak od dva metra između ljudi, a isto vrijedi i za kongrese i sajmove.

U hotelima i sličnim ustanovama potrebno je koristiti zaštitnu FFP2 masku u glavnom dijelu te je obavezna registracija kao što je to bilo i prije pandemije. Radno vrijeme je također od 22 sata.

Što se sporta tiče, potrebno je nositi FFP2 masku u glavnom dijelu (npr. recepciji, svlačionici). Za vrijeme obavljanja sporta se maske ne moraju nositi te je moguće na kratko ne pridržavati se mjere razmaka od dva metra. Dozvoljen je kontaktni sport poput nogometa. Radno vrijeme je do 22 sata.

U trgovinama je i dalje obavezna FFP2 maska, a radno vrijeme je najkasnije do 22 sata. Dozvoljen je jedan kupac na 20 m2.

Sve škole se vraćaju u fizičku nastavu od 17. svibnja. U nižim razredima učenici moraju nositi običnu zaštitnu masku, u višim razredima vrijedi obaveza zaštitne FFP2 maske. U svim školama se učenici moraju testirati tri puta tjedno. Dozvoljeno je pjevanje i obavljanje sportskih aktivnosti na otvorenom.

I dalje će vrijediti pravilo najviše deset ljudi na otvorenom (bez obaveze prijavljivanja događaja), u zatvorenom do četiri odrasle osobe uz djecu.

Foto:FB