Što prije implementirati odredbe Zakona o demobilisanim borcima u USK

Ministar za pitanja boraca FBiH Salko Bukvarević skupa sa članovima radne grupe koja je radila na donošenju novog Federalnog zakona o pravima demobilisanih boraca, susreo se danas sa bivšim borcima iz Unsko-sanskog kantona.

Svi bivši, sada demobilisani borci moraju dobiti svoja prava, te kroz donošenje kantonalnih zakona, biti uvršteni u Federalni zakon o demobilisanim borcima.

Mi smo dali preporuku da kantoni kroz izmjene i dopune zakona, prioritetno riješavaju zapošljavanje boraca, a to ustvari i predstavlja najbolji način da se ublaže problemi ove populacije, rekao je danas u Bihaću ministar za pitanja boraca u Vladi FBiH okupljenim članovima boračke populacije i vlasti USK-a.

Ermin Zulić, kantonalni ministar za boračka pitanja, kaže da su borci godinama zanemarivana kategorija, te da će usklađivanje sa federalnim zakonom biti teret za Kantonalni budžet. Međutim ovo je tek početak i mislim da će sve institucije, općinske, odnosno gradske, kao i vlasti USK dati svoj doprinos kako bi se ovaj problem riješio, dodo je Zulić.

Sada riješavamo prioritetnih 20 hiljada boraca, a iako će u narednim godinama sve više boraca biti uvrštavani u Zakon i na taj način će Budžet FBiH u konačnici podnijeti najveći teret, u ovom trenutku ovo stanje se pokušava riješiti preko kantona i gradova, odnosno općina, rekao je Hamdija Abdić Tigar, nekadašnji komandant i sadašnji zastupnik u Parlamentu FBiH.