Stotine doktora medicine i stomatologije na protestima u Sarajevu

Stotine doktora medicine i stomatologije Federacije BiH okupilo se danas u Sarajevu na protestnom skupu zbog neriješenog radno pravnog statusa doktora u Federaciji BiH.

Doktori medicine i stomatologije FBiH iz deset kantona okupili su se na Trgu BiH u Sarajevu, ispred zgrade institucija BiH, nakon čega je upriličena mirna šetnja do zgrade Federalnog parlamenta.

Povod protesta je nemogućnost Federalnog sindikata da ostvari pravo na reprezentativnost, koja bi omogućila da doktori ubuduće potpisuju svoj kolektivni ugovor, time i neriješen radno pravni status doktora u Federaciji BiH.

Među okupljenima su bili i doktori sa područja Tuzlanskog kantona.

"Danas očekujemo da damo jasnu poruku onim koji kroje zakone, da pod hitno dođe do izmjene zakona u smislu da nam se omogući reprezentativnost, a to znači da nam se omogući da zastupamo sami sebe", poručio je Admir Suljić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

To podrazumijeva i, rekao je, da učestvuju u pregovorima vezanim za kolektivne ugovore i kreiranju zdravstvenog sistema u ovoj državi kao glavni nosioci tog sistema.

"Ukoliko današnji skup ne urodi plodom mi ćemo najaviti generalni štrajk u cijeloj Federaciji BiH, a zatim ćemo vidjeti koje ćemo daljnje mjere poduzimati", dodao je Suljić.

Da će, ukoliko ne udovolje njihovim zahtjevima, stupiti u generalni štrajk, potvrdio je i Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

"Naš osnovni i jedini zahtjev jeste da se vrati reprezentativnost federalnom Sindikatu i Sindikatu dva najbrojnija kantona – Tuzlanski i Sarajevski jer bez reprezentativnosti mi ne možemo potpisati kolektivni ugovor", kazao je Zaid.

Kako je kazao, danas su poručili vladama ta dva kantona i Federalnoj vladi i parlamentu da već na narednoj sjednici do kraja mjeseca riješi ovo stanje.

"Ne želimo da budemo taoci nakaradnih vlastodržaca koji nisu u stanju da riješe obični administrativni problem. Ukoliko se do kraja mjeseca ovo ne riješi idemo u generalni štrajk na teritoriji cijele Federacije BiH", poručio je Zaid, prenosi N1.

Frano Musa, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Zapadno-hercegovačkog kantona, izjavio je danas u Sarajevu da su se doktori u ovom kantonu posljednji sindikalno organizovali s ciljem da poboljšaju uslove u kojim se nalaze doktori u tom kantonu.

"Doktori Zapadno-hercegovačkog kantona nalaze se o podređenom položaju u odnosu na kolege kako materijalno tako i organizacijski", rekao je Musa.

Kako je kazao, trenutna plata doktora u ovom kantonu, koji nemaju potpisan kolektivni ugovor, su od 30 do 50 posto manje od plata kolega u ostalim kantonima u FBiH.

"Cilj potpisivanja kolektivnog ugovora je zaustaviti trend odlaska mladih doktora sa područja Zapadno-hercegovačkog kantona. Trenutno imamo problem i sa nedostatkom kadra i nedostaje oko 16 doktora porodične medicine što je gotovo 100 posto", pojasnio je Musa.

Doktori su se nakon dva sata mirno razišli ispred zgrade Federalnog parlamenta.