Stotine Turaka protjerane iz BiH, neki bili prijetnja po nacionalnu sigurnost!

Od septembra do danas, iz BiH je protjerano oko 500 Turaka, od kojih je određen broj bio proglašen „prijetnjom po nacionalnu sigurnost“, otkriva „Dnevni avaz“.

 

Matična zemlja

Do konkretnih podataka zbog čega su pojedini državljani Turske proglašeni prijetnjom po BiH teško je doći, s obzirom na to da takve aktivnosti provodi Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) u saradnji s Graničnom policijom i Službom za poslove sa strancima.

Zbog čega je broj Turaka koji su protjerani iz BiH u vrhu liste, pojasnio nam je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, koja uglavnom vodi ove procese. On ističe da turski državljani uglavnom budu vraćeni u matičnu zemlju zbog zloupotrebe bezviznog režima.

- Oni, uglavnom, u našu državu uđu legalnim putem. Dakle, na snazi je bezvizni režim između BiH i Turske i mogu s pasošem ući u BiH. Ali, oni iz BiH pokušavaju nelegalno ući u države EU - ističe Ujić.

S obzirom na procedure, oni potom bivaju vraćeni u BiH.

- Gdje god ih uhvate, nama ih isporuče, jer je njihov posljednji boravak bio Međunarodni aerodrom Sarajevo, Bosna i Hercegovina, to im piše u pasošu. I mi ih moramo prihvatiti prema Sporazumu o readmisiji. Nakon toga mi ih vraćamo. Takvih je slučajeva mnogo. Ove godine, samo od septembra ih je više od 500 - navodi Ujić.

 

Zabrana ulaska

Među takvim slučajevima bilo je i onih koji su bili „prijetnja po BiH“.

- Mi to radimo zajedno s Obavještajnom agencijom. Nije bilo mnogo takvih slučajeva, ali je bilo. Oni su udaljeni iz BiH i stavljena im je zabrana ulaska – zaključuju Ujić.

 

Preko Turske dolaze i iz drugih država

Ujić ističe da je preko Turske u BiH došlo i drugih stranih državljana, koji su, također, protjerani.

- Bila su dva ili tri takva lica. To smo odmah zajedno sa OSA-om riješili. Vraćeni su u Tursku, a odatle oni preuzimaju - naveo je direktor Službe za poslove sa strancima.