Stotinjak migranata odbija napustiti područje GP Maljevac, veliki broj policajaca na terenu (VIDEO)

Više od stotinu migranata i dalje se nalazi u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Maljevac u Velikoj Kladuši, zbog čega se saobraćaj na ovom prijelazu odvija jako usporeno.

Više od stotinu migranata i dalje se nalazi u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Maljevac u Velikoj Kladuši, zbog čega se saobraćaj na ovom prijelazu odvija jako usporeno.

Prema informacijama koje smo saznali na mjesta događaja, danas je granični prijelaz pokušalo preći blizu 200 migranata, no nakon što su ih u tome spriječili pripadnici Granične policije BiH i Hrvatske, uz podršku MUP-a USK, pojedini su odustali od svog nauma.

Ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić kazao je za Klix.ba da su migranti i dalje u blizini granice, da je neki pokušavaju čak i preći, međutim da je to praktično nemoguće.

"Iz MUP-a USK je angažovana Jedinica za podršku, kao i pripadnici Policijskih stanica Velike Kladuše, Cazina i Bužima. Naših policajaca je više od stotinu. Graničnoj policiji je stiglo pojačanje iz Bosanskog Novog, Gradiške i drugih obližnjih područja, dok je granicu ojačala i Hrvatska granična policija. Tamo su i pripadnici Policijske uprave Karlovac, a stigli su im u pomoć i pripadnici iz Varaždina. Hrvatska policija je čak digla i helikopter. Tako da, što se kaže, tamo ne može proći muha", rekao nam je Ramić.

Na graničnom prijelazu trenutno vlada velika gužva i policija polako propusta vozila, dok se pojedini vozači vraćaju na granični prijelaz Hadžin Potok u Cazinu. 



U potpunosti je zatvorena cesta od Tržnog centra Sudo-Luka do granice.

Na granici je i dalje prisutno nekoliko stotina policajaca, a stigli su i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije koji, kako saznajemo, pokušavaju migrante nagovoriti da se vrate nazad u Veliku Kladušu.

Neki od njih odustaju, no stotinjak je i dalje uporno i na granici bi mogli ostati i tokom noći.